vrijdag 8 november 2013

donder en hete bliksem


Vandaag de rest van het hout verwerkt, de lieve gever had thuis ook nog een en ander voor ons liggen. Al met al 1,5 m3 eikenhout. Grandpa zaagt en klooft en ik stapel, we klussen veel samen, zijn goed op elkaar ingespeeld. Dat werkt lekker. Ik houd van de geur van pasgezaagd hout, meng dat met een vleugje leren-werk-handschoen en dan heb je een van mijn lievelings geuren.


Voor Moederdag kreeg van zoon en schoondochter een abonnement op landleven. Dit keer stond er een recept in van Hete Bliksem. Ik ken dit nog van vroeger. Het is gewoon stamppot zoete appeltjes. Lekker. Bij dit recept geven ze aan dat een plak bloedworst er goed bij zou smaken. Dat ken ik ook van vroeger en ik vond het heerlijk tot ik er achter kwam dat het uit bloed, meel en vet bestond, in mijn kinderhoofd vormde zich een beeld van gestold bloed iieeeeh, het besef van korstjes op een geschaafde knie. Ik heb het nooit meer gegeten....

Het recept van Hete Bliksem ( zonder de bloedworst, hehe )  wil ik graag delen.




Hete bliksem


                                                       
  • Soort: Hoofdgerecht
  • Kooktijd (minuten): 
  • Seizoen: Winter
  • Aantal personen: 4 personen
  • Bereidingstijd (minuten): 

Ingredienten

  • 750 g kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 1 tl zout
  • 400 g zure appels, geschild en in stukken
  • 400 g zoete appels, geschild en in stukken
  • 200 g gerookt spek aan één stuk
  • wat citroensap naar smaak
Hete bliksem is een stamppot van appels en aardappels. Voegt u aan het recept ook nog fijne mosterd en ham toe, dan heet het gerecht ‘donder en hete bliksem’.

Bereidingswijze

Doe de aardappels samen met het zout in een ruime pan en voeg zoveel water toe dat ze nét onderstaan. Leg het spek bovenop de aardappels en verdeel de appels erover. Breng aan de kook en laat twintig minuten op zacht vuur koken. Giet de aardappels en appels af, maar bewaar het kookvocht. Neem het spek uit de pan en snijd het in dikke plakken. Stamp de aardappels en appels en voeg desgewenst wat kookvocht toe om het smeuïger te maken (afhankelijk van de appels die u gebruikt). Proef en breng op smaak met citroensap en eventueel nog wat zout. Leg de plakken spek op de hete bliksem. Hete bliksem wordt van oorsprong vaak geserveerd met gebakken bloedworst en gebakken appels: wentel per persoon 1 plak bloedworst van 1 centimeter dik even door de bloem en bak in hete boter. Bak daarna 1 appelschijf in dezelfde boter en leg die op de bloedworst. Tip: U kunt het spek in dit recept ook vervangen door een rookworst. Leg de worst erop nadat u het water afgegoten hebt, en laat hem nog even meewarmen in de pan.

liefs grandma



6 opmerkingen:

  1. Je maakt me ergens op attent. Ik ga weer op zoek naar de zoete armgaard. Wat een heerlijk appeltje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aah de zoete armgaard , dat is een bijzonder appeltje ! geniet ervan.

      Verwijderen
  2. Ik maak elke winter wel een paar keer hete bliksem. Heerlijk!! Laatst heb ik nog eens bloedworst gegeten in een restaurant. Ik ging onmiddellijk terug in de tijd. Naar de tijd dat mijn oma nog leefde. Ach, omaatje. Ze is er al zoveel jaren niet meer. Je ziet, jouw blogpost maakt herinneringenbij me wakker :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi dat mn blogje iets bij je doet ontwaken. Voel me vereerd.

      Verwijderen
  3. Er zijn een paar dingen die 'k niet lust (errug hè) en hete bliksem is daar één van,
    de andere zijn snert en karnemelksepap, ieuw!
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. oh karnemelksepap, daar gruw ik ook van, en van pap met vellen en glibberige klontjes :)

      Verwijderen