zaterdag 8 februari 2014

zonder kneden brood

Bij Eenvoudiger leven en bij Zuinigaan las ik over haar in brood. Bah. We eten hier zuurdesembrood van een kraampje op de markt, zonder toevoegingen. Erg lekker. Af en toe bak ik zelf een brood , een Iers krentenbrood of een gewoon Iers brood. Na het zien van die documentaire heb ik zelf maar weer een deegje in een schaal gezet. De meeste mensen kennen dit brood wel, makkelijk om te maken. Op internet staan verschillend recepten, ik ben zelf tevreden over onderstaand recept.

350 ml lauw warm water
1,5 thl zout
beetje gist ( een vierde van een thl )
400 gr meel ( zelf weten wat voor soort of een combi, ik meng er ook wat zemelen  ofzo erdoor)

Alle ingrediënten goed doorroeren, zodat er een nattig deeg ontstaat. Onder vershoud folie 15 uur laten rijzen




Daarna een beetje bloem op je aanrecht strooien het deeg een paar keer samen vouwen ( flappen maken en vouwen ) NIET kneden. Een theedoek bestrooien met wat bloem en zemelen en daar het deeg door rollen, onder de theedoek nog 1 a 2 uur laten rijzen. De oven voorverwarmen op 200-225 C . Je kan nu een gietijzerenpan in de oven doen en mee voorverwarmen. Ik gebruik gewoon een pyrex schaal, die is ook sneller warm. Het deeg in de schaal, deksel erop en in de oven 30 minuten bakken, dan de deksel eraf halen en nog 10 min bakken voor een mooie korst.

Ik heb nog geen foto van het resultaat ; ) maar ik verzeker je dat het heerlijk is.

liefs grandma.


17 opmerkingen:

  1. Ik vind het een fijne manier van brood maken. "sAvonds het deeg even roeren en klaarzetten. De andere ochtend de tweede rijs en afbakken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ideaal. Ik hoorde ook een vrouw zeggen dat ze de hoeveelheid deeg voor een brood uit de schaal haalt, dat bakt, de schaal wegzet en dan de volgende dag weer , het deeg schijnt dus best lang houdbaar te zijn. Ik heb het zelf nooit geprobeerd op die manier ...

      Verwijderen
    2. Vijftien uur rijzen? Op welke temperatuur? Mag het 15 graden worden in de keuken?

      Verwijderen
    3. Ik laat het altijd op kamertemperatuur staan. Meng het met lauw water , nog nooit iets mis meegegaan ;)

      Verwijderen
  2. Ik heb nog een vraagje mbt tot een oudere log van je: Hoe ben je tot het bedrag van 3.50 pppd gekomen?

    En er zit geen haar in brood, maar iets dat uit haar gewonnen wordt. Wellicht beter uit vrijwillig gegeven mensen haar dan gruwelijk uitgerukte eenden veren. Als het goed opgewerkt wordt is het zuiver en gewoon veilig. (is een andere discussie dan of het nodig is als toevoeging aan brood)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Europa is het gebruik van grondstoffen die gewonnen zijn uit mensenhaar niet toegestaan, die Chinezen liegen ons dus maar wat voor, lijkt me kwalijk genoeg.

      Verwijderen
  3. @willemien, ik had die vraag al eens eerder gehad, even kijken of ik het kan kopiëren...
    .
    grandma 7 februari 2014 14:44
    Ik had een beetje rondgekeken op internet, het moest te doen zijn, liefst biologisch ( dat is dan niet helemaal gelukt) en alles puur, dus geen halvarine maar roomboter, volle yoghurt enz. 3,50 leek me een reëel bedrag om de uitdaging mee aan te gaan. Er zijn zoveel mensen die van dit bedrag of zelfs nog minder moeten rondkomen, ik vond dat ik eens moest ervaren hoe dat eigenlijk is heden ten dage is. In het verleden, en dan hebben we het over 10 jaar terug kwamen we rond van 100-120 euro per week met ons zessen ( magere jaren zeg maar ) dat ging toen prima, tegenwoordig is alles duurder en mijn eigen eisen aan voedsel zijn ook veranderd , vandaar.

    Het gaat me wat dat haar en veren betreft om het idee, vind ik zo gek, wie heeft zoiets eigenlijk verzonnen. Had je het filmpje zelf ook bekeken? Ik vond het heel frappant dat de bakker van het fabrieksbrood het brood zonder broodverbeteraar lekkerder vond. In feite is het dus inderdaad overbodig als toevoeging

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor het opzoeken, ik heb er kennelijk overheen gelezen. Het is dus niet gebaseerd op een richtlijn van anderen (nibud of zo) maar op je eigen inschatting. Dan heb ik ook weer een beetje een richtlijn.

      Dat haar en veren vind ik niet zo gek, want het is een eiwit. En dat komt nu eenmaal voor in haar, veren en de rest van je lichaam. L-cysteine heeft nauwelijks invloed op de smaak. Was dat ook echt het enige verschil tussen de broden die hij proefde? of was het ene brood ook van andere grondstoffen gemaakt.
      Dat er geen grondstoffen van menselijke oorsprong gebruikt mogen worden is een zuiver ethische discussie. Dat je eerlijk moet zijn over waar iets vandaan komt is wat mij betreft geen discussie. Maar als verder aan alle veiligheidseisen wordt voldaan: de stof is zuiver, er zitten bekende vulstoffen bij (vaak nodig om goed te kunnen doseren) vind ik het geen gek idee. We gebruiken toch ook urine van zwangeren om medicatie te maken? We gaan toch ook steeds meer stamcellen gebruiken? De levensmiddelen industrie gaat qua wet- en regelgeving steeds meer richting pharmaceutische industrie. En vergeet niet dat ons aardbolletje steeds meer mensen moet voeden. Dat redden we op dit moment niet met biologisch voedsel omdat er dan simpelweg te weinig ruimte is. Ik kies voor biologisch indien er een dier aan te pas komt, maar begin daar steeds meer aan te twijfelen omdat je daarmee ook meer kans op ziekten hebt. Die heb je niet als je bijvoorbeeld een techniek als vertical farming gebruikt. Heb je ook veel minder transport en dus stress voor de beesten. Veel beter gecontroleerd dus minder ziekten, minder medicatie nodig en veiliger voedsel. Alleen voldoet het niet meer aan ons romantische plaatje van een koe in de wei, en een varken (een bosdier notabene) in een modderpoel.
      De meningen zijn nogal verdeeld.

      Verwijderen
    2. Ieder zijn mening;) ik ben hopeloos romantisch. Ik wil de koeien in de wei, varkens moeten kunnen wroeten en de kippies scharrelen. Ik kan helemaal blij ende gelukkig worden als ik s morgens vroeg ons haantje Joep hoor kraaien en dan het haantje van de achterburen en de beestjes verderop.

      Als we minder eten weggooien en minder vlees eten zijn we al een heel eind.

      Liefs

      Verwijderen
  4. Indien je het brood echt 15 uur de tijd wilt geven kun je beter koud water gebruiken. Met lauwwarm water versnel je het proces en krijg je vast en zeker meer alcoholvorming wat niet gunstig is voor het bakproces.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Persoonlijk maar ik liever brood wat ik kneed, en zoveel werk is dat ook niet. Ik kneed het brood hoogstens 10 minuten en het moet een keer in de tweede rijs gezet worden. Het resultaat vind ik toch lekkerder, en langer houdbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik las dat je al je brood zelf bakt, vind altijd dat je zo goed bezig bent.
      Ik ben een beetje een luie broodbakker ;) voor mij is dit zonder knedenbrood lekker makkelijk. We eten um in een dag op.
      liefs

      Verwijderen
  6. Lekker varieren met brood. Dan weer es een zuurdesem, dan een irish soda bread, soms een artisan brood, en dan weer gewoon gekneed brood. Zo blijft het lekker! :D

    En nee, dat broodverbeteraar mogen ze echt houden van mij! Gatver! Kan me niet schelen of het veilig is of niet, dat beeld van die chinezen in die fabriek met stof en haren en peuken en wattenstaafjes met oorsmeer ertussen.... *kots!* Ik ben voorgoed genezen! BrRrrrrr

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog.
    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. heb je voor het brood verse gist of gedroogde gistkorrels gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen