maandag 24 maart 2014

broedeieren en een leeg nest

Eindelijk "de broedsheid " is hier ook begonnen. Ik maakte me al wat zorgen. Een van de zijdehoentjes zit breeduit in een nestbakje te broeden op welgeteld 1 ei. Er zal nog wel bijgelegd worden, oa door deze oma. Naast een aantal kuikens van onze eigen kippen wil ik ander soort erbij hebben. Vanmorgen heb ik broedeieren besteld, eind van de week kan ik ze halen. Die eieren stop ik gewoon bij een broedend kipje onder dr gatje. Op deze manier krijgen we ook nieuwe aanwas , netjes opgevoed door onze eigen mama's. Zijdehoentjes zijn uitstekende moeders. De nieuwe broed is van de soort Sussex kriel. Ik ben benieuwd.Vaak worden er hier meerdere kippen broeds en wisselen ze onderling van nest en geloof het of niet soms ook van eieren. Op een gegeven moment hadden we vorig jaar laat in het seizoen twee broedse kippen en een ei. De ene dag lag het ei onder ene kip en de volgende dag onder de andere, niet de kippen wisselden maar het ei ! Toen het ei uitkwam kregen de mama's er ruzie om en hebben we een kip met het kuiken apart gezet. Voelde me net een uitvoerder van een Salamo's oordeel. Drama.
Beetje een sneu experiment was het eigenlijk.

Vandaag de hokken van de konijnen verschoont, ook het nest van Fien weggehaald, het was helemaal vertrapt. Als ze voor vrijdag geen nieuw nest heeft gemaakt laat ik het stel weer bij elkaar. Ze zijn allebei nogal stilletjes en allenig in hun hokken.

Voor de rest heb ik niets te roddelen vandaag, veel liefs grandma.
8 opmerkingen:

 1. Zijdehoentjes zijn zo leuk!! Ik wil ook kippen in de tuin. Binnenkort toch ook voor kijken....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb weer wat bijgeleerd: over broedeieren en eieren die wisselen! Ik heb de indruk dat de 'kippenwereld' nog veel geheimen heeft voor mij...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kipjes hebben zelfs een eigen taaltje, heel grappig voor elke gelegenheid een tok, kloek, kakel, een tevreden toohhook,een roep geluid vooral als er iets te eten is gevonden of gewoon wat zachtjes voor zich uit tokkend.
   :)

   Verwijderen
 3. wij hebben het merendeel brahma,s. Als de kippen weer goed beginnen te leggen hou ik eieren apart die ik iedere dag draait en ververst, zodoende heb ik dan zodra er een broeds is voldoende eieren voor onder de kip te leggen. Toevallig gisteren ons eerste nest gemaakt. Sukses met het uitbroeden

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh wat leuk! Binnenkort hebben jullie kuikens.
  Ik verheug me nu al op de foto's ☺

  BeantwoordenVerwijderen