zondag 2 maart 2014

vrekkenbeleid deel 1 recycling

Met het vooruitzicht dat grandpa vanaf 1 mei weer thuis zit , zijn we meer bewust bezig met de uitgaves. Niet dat we we erg arm worden/zijn want grandpa  heeft ook een eigen bedrijfje maar het scheelt toch een behoorlijke duit die we anders op de spaar hadden gezet.

We hebben komende tijd geen verbouwingen, zoon wel die zit er middenin. Grandpa en ik hebben toentertijd ons huis helemaal gerenoveerd. Voor veel zaken konden we 2e hands of recycle spullen gebruiken. We zien nu dat zoon , als het even kan, het sloopafval weer hergebruikt in huis.
Van zijn werk kreeg grandpa vrachten vol pallets. De plankjes gebruikten we als regelwerk voor het bevestigen van gipsplaten. De langere planken kregen een tweede leven als plint en de tussen blokje verdwenen in de houtkachel. De spijkers die in de as zaten haalde grandpa met er een magneet uit. Oude spijker, schroeven en ander metaal worden nog steeds verzameld en eens in de zoveel tijd brengen we dit naar de oudijzerboer.
Van kennissen, vrienden en familie kregen we oude materialen , iedereen wist zo'n beetje wel wat we nodig hadden. Zo kregen we eens een oude wasbak met 2 kraantjes, kompleet het handdoekbeugel, oude tegeltjes waarmee we een klein badkamertje mee betegelden en meerdere malen kregen we verf, van zwager (schilder), die niet meer verkocht werd maar nog goed bruikbaar was. We kochten bij een sloopbedrijf oude paneeldeuren en bouwden daar een kast omheen, precies in de maat die we zelf wilden.
In de tijd dat de kinderen klein waren, schoven zakken en dozen vol baby en kinderkleertjes heen en weer tussen grandma en liefste zus. Bedjes, boxen alles tweede hands, ik kocht wel nieuwe matrasjes :)

Tegenwoordig wordt snoeihout en pallets, in mootjes gehakt voor de houtkachel. Oude kleren gaan naar de kringloop of familie. Spullen die we niet meer gebruiken zetten we eerst op de familie app.en gaan dan pas naar de kringloop. Veel zaken proberen we tweede hands te kopen (of te krijgen hihi.)

Natuurlijk gaat blik ook in de verzamelbak voor metaal. Folderpapier naar de oud papier bak, karton in het konijnenhok( lekker knagen) of de moestuin. Oude kranten sparen we nu op om er straks in de zomer briketten  van te maken. Toiletrolletjes worden gebruikt als zaaipotjes en eierdozen worden hergebruikt oa om onze eitjes in te doen voor de verkoop of de weggeef.

Meubels zien er met een likje verf weer uit als nieuw. Oude handdoeken en t shirts zijn geweldig als poetslap en kunnen bij een vies karweitje zo de container in. Groente afval gaat naar " het vee " of de composthoop.

En natuurlijk , glas... dat gebruiken we opnieuw als jam/weckpot of het gaat naar de glasbak.
Een keer in de twee weken breng ik het weg. Een kratje vol, voornamelijk wijnflessen, oude jampotten en kapotte glazen. De laatste keer had ik erg veel wijnflessen ( snap er niks van) en enigszins beschaamd gooide ik ze in de bak. Naast me stond een man die ook heel wat lege vuurwaterflessen had. Hij keek me aan en toen naar t kratje " feestje gehad?". "Oh nee hoor, ik ga maar een keer in de 4 a 5 week naar de glasbak " zei ik schaamteloos. "Ja " zei hij, beetje te snel, "wij sparen het ook op, wel zo makkelijk ".
Ik ben er zeker van dat híj óók loog... :(

liefs grandma





5 opmerkingen:

  1. Ik herken jullie manier van verbouwen. Wij installeerden30 jr geleden een mooie tweedehands bruinzeel-keuken. Ik hoop toch zo,dat die de rest van ons leven nog meegaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Whooo die gaat al lang mee :) leuk he op zo'n manier verbouwen

      Verwijderen
  2. Wist je dat de briketten, gemaakt van oude kranten etc., vreselijk milieu-vervuilend zijn en het voor COPD-patiënten helemaal verwerpelijke dingen zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp je opmerking. We stoken papierbriketten tesamen met gewoon hout. onze kachel heeft een hoog rendement dus een goed e verbranding. De briketten worden alleen van kranten en ongekleurd karton gemaakt en zijn zeer droog als ze de kachel ingaan. Ik denk dat copdpatienten meer last hebben van fijnstof afkomstig van verkeer in dichtbevolkte gebieden dan van de briketten die we hier in de kachel stoppen.

      Liefs :)

      Verwijderen
  3. Wij wonen in een dorpje maar zo in oktober als men weer begint te stoken met alle openhaarden en houtkachels, is mijn man weer benauwd. Wij moeten de ramen dichthouden in de avond, kunnen niet meer met raam open slapen. en als hij de straat opngaat merk je dat hij benauwder wordt. Vroeger toen wij de de stad woonden had hij daar minder last van.

    BeantwoordenVerwijderen