maandag 3 maart 2014

vrekkenbeleid deel 2 onkruidje eten

Vorige week trof ik hele jonge brandnetel aan in de kruidenbak. Deze deed ik door een omelet, grote heerlijkheid, dat was lekker. Gistermiddag zag ik dat er op bepaalde plekken in de tuin nog meer brandnetel de kop op stak. Yes, dat wordt binnenkort brandnetelsoep. Vorig jaar kreeg ik een boekje te leen van schoonzoon uit Groningen. In het boekje stonden allerlei tips/weetjes en recepten over en met (on)kruiden. Even op internet rondgesnuffeld en er ging een wereld voor me open. Wilde planten zijn gratis ende voor niets en vormen een welkome aanvulling op het menu.

Naast de bekende brandnetel is zevenblad een bijzondere wilde groente, wat kun je daar veel mee doen.
Stamppot raapstelen en zevenblad, zevenbladpesto, onkruidsoep, zevenbladthee, t is werkelijk heel apart. Onderstaande link brengt je gegarandeerd op ideeën.

http://www.smulweb.nl/recepten/zevenblad+recepten

Ik wordt ook vrolijk van alle eetbare bloemen.
Oost-Indische kers, mooi als garnering of lekker gevuld met smeerkaas.
Viooltjes als garnering in salades, gesuikerd op je taart,
Rozenblaadjes hmmm rozenblaadjes thee.
Goudsbloemetjes bv voor een geel kleur door de rijst of omelet
Borage smaakt naar komkommer
Bloemetjes van de dovenetel hebben een honingsmaakje
Madeliefjes, maagdenpalm, lavendel allemaal eetbaar,

zoek het maar eens op, je zult versteld staan !! Ooit ga ik al deze wetenswaardigheden verzamelen en uitproberen.

Ik sluit af met een onkruid menu.

brandnetelsoep

een kom vol brandnetel toppen ( het recept zegt een litermaat vol, losjes samengedrukt)
een ui
knoflook zoveel als je lekker vindt
olijfolie
bouillonblokje
eventueel beetje room

Fruit het uitje en de knoflook in de olijfolie, brandnetels erbij en net als spinazie laten slinken en dan de bouillon toevoegen. Koken 10 a 15 min. Pureren met de staafmixer en een beetje room erdoor. Peper en zout.

Zonder kneden brood of ander zelfgebakken brood met zevenblad pesto

pesto recept.

zevenblad, eventueel dikkere stengels verwijderen
olijfolie
walnoten
stukje oude kaas of wat voor kaas je maar hebt liggen.
knoflook.

Zevenblad, knoflook, walnoten, kaas en een deel van de olie in de blender doen, aanzetten, even checken of je het smeuïg genoeg vindt anders meer olie toevoegen.

Bloemen Salade

paardenbloemblad,
wilde spinazie,
Oost Indische kers zowel blad als bloem.
bloemetjes: lavendel, madeliefje en borage.
dressing van oijfolie, balsamico of citroensap, peper en zout eventueel beetje honing.
paar walnoten

Maak een saladebedje van kleingesneden paardenbloemblad, spinazie blaadjes en blaadjes van Oost Indische kers. Garneren met de bloemetjes en wat walnootstukjes. Dressing erover druppelen.

Natuurlijk kun je ook kaas, uitgebakken spekjes en / of verse tuinkruiden aan de salade toevoegen maar net wat je zelf lekker vindt.

Drink hierbij zelfgemaakte vlierbloesemsiroop met muntblaadjes.

Eet lekker.

liefs grandma










7 opmerkingen:

  1. Wow, nooit geweten dat je zoveel verschillende soorten onkruid kunt eten!

    Ben wel huiverig voor brandnetel gerechten. Is dat echt wel lekker?
    Ik ben echt een brandnetel-beginnelingetje haha

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb al aan vrienden gevraagd of ze last hadden van zevenblad in de tuin. Helaas niet. Ik blijf nieuwsgierig naar de smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Owww gewéldig! Dank je wel voor de recepten.
    (ik barst van de zevenblad..)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Blogging is the new poetry. I find it wonderful and amazing in many ways.

    BeantwoordenVerwijderen