woensdag 30 april 2014

doedag

Geen idee hoe het weer in de rest van Nederland was vandaag maar hier was het heerlijk. Vanmorgen een beetje in de tuin gewerkt. De tuinbonen kregen een steuntje. Er lag nog wat snoeiafval van de catalpa´s ( van die rechte stokken ) die heb ik er bij gezet en er met bindtouw een lijntje tussen gespannen, zo vallen ze niet om en hebben ze wat steun aan elkaar. Ik zag dat de nieuw gezaaide worteltjes opkomen, er liggen nu slakkenkorrels bij, jammer dat het moet maar t is hopeloos zoveel slakken er zijn in de tuin. Het bonenbed heb ik onkruid vrij gemaakt, de groene rakkers kunnen er binnenkort in.

Verder ben ik met bezig geweest om het pleintje achter het huis onkruid  vrij te maken. Ik had een aantal pannen vol water op de petroleumstellen staan en zodra het water kookte hoppa over de klinkertjes. Het werkt wel maar t is echt een monnikenwerk we hebben nogal wat bestrating.

                                       je kan het verschil duidelijk zien,
                                       evengoed een drama..



Het pad door de tuin heb ik behandeld met schoonmaakazijn. Grandpa heeft het gras nog even gemaaid, dat ziet er weer zo mooi strak uit he (voor een dag ). In het gras groeien af en toe paardenbloemen en madeliefjes vind ik wel mooi eigenlijk.

Ik haalde een grote baal zaagsel, bestelde biologische legkorrel gewoon bij de Formido ( nu kan het wel ? ) haalde nootjes en biologisch gehakt bij den aldi en maakte onze favoriete cruesli van noten, havermout, kaneel, zaden, agave stroop en kokosolie. Gebaseerd op een recept van Helen Quantrill

300 gram havermout
200 gram gemengde ongezouten noten
2 eetl kokosolie
1 eetl kaneel
100 ml agave stroop, honing of ahornsiroop
lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten ed
zout

Oven voor verwarmen op 170 graden. Olie smelten, agave oid toevoegen. Droge bestanddelen in een kom en overgieten met het zoete oilemengsel. Goed roeren of lekker met je handen kneden totdat alles bedekt is met de vettigheid.Stort dit op de bakplaat ( op bakpapier ) en 15 min bakken, soms iets korter soms iets langer. Goed in de gaten houden voor je t weet is het zaakje verbrand. Uit de oven halen, afkoelen en nog 200 gram gedroogd fruit toevoegen abrikozen, rozijnen, pruimen, appel wat je maar lekker vindt.


.

De kuikentjes en moederkip mochten even buiten het hok en vadertje konijn nam ik voor de gezelligheid mee in huis. Voordat ik het wist was de dag alweer voorbij.

liefs grandma.

5 opmerkingen:

  1. Heerlijk als de zon schijnt nietwaar?
    Ik krijg daar ook altijd zoveel energie van.

    Die groene waas op de klinkers is inderdaad om te huilen. Het enige (niet giftige) middel dat bij mij helpt is pure schoonmaakazijn.
    Goedkoop te krijgen bij de A.C.tion en met een spuitfles op een zonnige dag gebruiken.

    Je recept klinkt super. Die wil ik binnenkort eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is zo'n mooie tijd van het jaar .

      Gebruik je schoonmaakzijn puur?

      Verwijderen
  2. Wat een leuke blog! Je hebt dezelfde interesses als ik. Ook erg leuk dat je alles zelf probeert te maken. En die petroleumstellen, geweldig! Ik heb ze ook op mijn tuin omdat ik daar geen stroom enz heb. Koffie met de hand malen, water koken op een stelletje... Harstikke leuk! Wat betreft je klinkers ... waarom probeer je geen zelfgemaakte azijn? Dat helpt net zo goed, en schoonmaakazijn is echt heel slecht voor de bodem. Dat recept klinkt goed! Ga ik zeker proberen. Groetjes van Clarien!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Clarien, leuk dat je even komt kijken, ook lekker nostagisch aan het leven begrijp ik :) Maak je je eigen azijn ? Van appelschillen ofzo?
      Ben benieuwd.

      Verwijderen
    2. Ja klopt. Appelschillen, ananasschillen, ook van druiven die bijvoorbeeld door vogels zijn aangepikt. Wow dat jij op 51 jaar al kleinkinderen hebt! Ik kan niet wachten maar bij ons gaat het nog wel even duren! Fijne (tuin)dag weer!

      Verwijderen