maandag 1 september 2014

Energie

Deze week moeten we de meterstanden doorgeven. Ik ben zo benieuwd naar de jaarafrekening. Elke week hou ik de standen bij van stroom en gas. We hebben, als ik het goed heb, 474 kW teruggeleverd aan het net en dat met maar 14 zonnepanelen ! Niet alleen hebben de panelen veel opgeleverd, we zijn ook zuinig met energie.  Het leuke is dat als je begint met het bijhouden van meterstanden het een sport wordt om elke week iets minder te verbruiken en je krijgt een goed zicht op datgene wat veel energie slorpt.

Eens zien of we ook het gas verbruik naar beneden kunnen krijgen ( dat wil ik elk jaar maar helaas lang douchen is mijn liefelijke zonde) We hebben onderhand wel een waterkokertje gekocht , scheelt toch een beetje gas en aangezien we wat stroom over hebben... :)
to be continued

liefs grandma


2 opmerkingen:

  1. Mag ik vragen hoeveel je moest betalen voor 14 zonnepanelen? Ze blijven maar door mijn hoofd spoken. We verwachten in de toekomst hoge kosten voor studerende kinderen, maar zou het dan juist niet slim zijn om nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan hebben we t.z.t. lagere kosten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor onze zonnepanelen hebben we rond de 6400 euro betaald. Dit bedrag is echter niet reëel omdat we de panelen in twee keer hebben geplaatst. In 2012 hebben we de eerste zeven laten plaatsen, in de zomer van 2013 hadden we een meevallertje dus wilden we er nog zeven bij. Dit bracht extra kosten met zich mee, het plaatsen natuurlijk maar er moest ook een omvormer bij omdat de eerste niet berekent was op 14 panelen. Bovendien hebben we een zware kwaliteit grondkabel gekozen van vele meters omdat de panelen op een blokhut helemaal achter op de tuin zijn geplaatst.
    Ik heb even navraag voor je gedaan bij een goede kennis. Hij komt op een bedrag van 5600 euro voor 14 zonnepanelen a 250 watt-piek ( van die zwarte die ook goed leveren bij bewolking of schaduwvlakken), 10 meter kabel, omvormer en aansluiting in de meterkast.
    Heb je even een indicatie :)

    BeantwoordenVerwijderen