zaterdag 20 september 2014

kleinfarmhuus is jarig en trakteert op maïssoep

Precies een  jaar geleden plaatste ik het eerste blogje. Vandaag voelt het een beetje als oud en nieuw. Nooit gedacht dat er na een jaar 43 volgers zouden zijn en bijna 100.000 pageviews. Dank jullie wel voor het meelezen en alle reacties :)

Het is leuk om even terug te kijken naar alle plannen en voornemens die we hadden. Sommige dingen zijn gegaan zoals we wilden, andere zaken zijn volkomen mislukt en ja aan sommige ideeën wordt nog gewerkt en hard over nagedacht .

Ondertussen wekken we voldoende energie op voor ons huishoudentje, we houden zelfs over. Grandpa is druk bezig met oriënteren hoe we volledig onafhankelijk kunnen worden. Er wordt naarstig gezocht naar een manier om ook het gas ( koken, verwarmen )  te vervangen door een installatie op stroom. Hierover later meer. De groentetuin heeft onder vuur gelegen dit jaar. De boomtomaten zijn opgevroten en ook de eeuwige moes had veel te lijden. De rest deed zijn best en we hebben er goed van gegeten. Een deel is ingevroren en geweckt. Op de tuin staat nog boerenkool ( paars en groen ) prei, snijbiet, spinazie, rucola, paksoy en meiraapjes. Laat gezaaide worteltjes en bietjes staan er mooi bij, ik ben benieuwd of dat nog wat wordt ze zijn nog zo klein.

Vorig jaar hielden we rekening met ontslag van grandpa, hij kreeg echter een vaste aanstelling, nu staat mijn baan op de tocht. Er is een kleinkind bij gekomen en er waren drie verhuizingen. Een dochter is getrouwd en kreeg een nieuwe baan.

We kregen konijntjes, ik heb er nog niet éen van geslacht....ze zijn zo lief :0

Tussen de middag maakte ik een maïssoeppie. De maïs is al rijp en dit recept had ik nog niet eerder geprobeerd. Ik vond het recept in een blaadje van de J.umbo. in plaats van een blik mais gebruikte ik verse uit de tuin.

voor 2 personen

1 eetl olijfolie
1 gesnipperde ui
1 teentje knoflook fijn gesneden
0,5 tl komijn
200 gram maïs
1 paprika ( of een halve groen en halve rood) in blokjes
 half kippenbouillonblokje
100 ml kookroom ( ik gebruikte slagroom)

Verhit de olie in een pan. Fruit de ui 4 min . Voeg de knoflook en de komijn toe en bak een minuutje mee.Voeg de maïs toe en bak nog 2 minuten. Voeg het bouillonblokje en 350 ml water toe. Breng aan de kook. Kook de soep zachtjes totdat de mais gaar is. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel ( wil je de soep zo glad als bv pompoensoep doe het dan door een fijne zeef ). Zet de pan weer op het vuur en kook de paprika 3 min mee. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout.

Nu is het lekker om de soep met bv makreel, spekjes of gerookte kipfilet af te maken.

heerlijk !



De kale kolf ging naar de kippen,




trouwens de poezen vonden het ook lekker :)




liefs grandma.




8 opmerkingen:

  1. Veel gebeurd dit jaar. Ik hoop veel blogs met positieve ontwikkelingen te lezen in dit komende jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd met dit 1-jarig feestje -)
    Hopelijk komen er nog wat jaren bij en hou je je baan!

    Bedankt voor de maïssoep ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. proficiat ! blijft gezellig om je blogs te lezen, dus op naar jaar 2...haha

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gefeliciteerd! En bedankt voor je traktatie ;-)
    Ga ik zeker uitproberen, lijkt me lekker.
    Groet, Coby

    BeantwoordenVerwijderen