vrijdag 24 oktober 2014

Jaarafrekening, no-plastic missie en een wikuna !

Gisteren ontvingen we eindelijk onze lang verwachte jaarafrekening van den Essent. We zijn helemaal in onze nopjes. We krijgen 796,13 terug ! De maandelijkse lasten gaan van 120 euro naar 87 euro. Lang leve zonnepanelen en ledlampjes.

elektriciteit verbruik - 443
gas     921 m3

We hebben natuurlijk een zachte winter gehad wat invloed heeft gehad op het gasverbruik, Bovendien hebben we een houtkachel die in de koude maanden de hele dag brandt, we koken als het even kan ook op de kachel.
Volgend jaar willen we uitkomen op 80 euro per maand. De motivatie schiet omhoog :)Het zonder afval ( plastic ) leven gaat ons steeds beter af, In totaal hadden we afgelopen 2 weken 349 gram plastic verzameld voor de recycling. In onze gemeente wordt plastic apart ingezameld. Dit zijn voornamelijk plastic  ( binnen ) verpakkingen van etenswaren die we nog hadden staan maar ook plastic dekseltjes en bv het plastic dat om wc-papier zit. In de grijze container verdwenen 2 lege yoghurtpakken, een lege verpakking van sinaasappelsap  en eentje van karnemelk. Sinds twee weken kopen we bij de natuurwinkel yoghurt en melk -voor-panir in glazen flessen waar statiegeld op zit. Kaas gaat mee in bee-wraps, brood in een stoffen tasje, groente en fruit gaan los in mijn sleurwagentje :) Karnemelk tappen we bij de kaasboer in onze eigenste meegebrachte fles.
Grandpa heeft wel bedrijfsafval, plastic en/of piepschuim verpakkingsmateriaal, filters ed. dat is wel een beetje jammer :(

Gisteren hebben vriendin van de biotuin en ik een lezing bijgewoond over het bodemleven, Heel interessant, we hebben  heel wat geleerd over het tuingebeuren .
Ik had vriendin opgehaald en natuurlijk ook weer thuisgebracht. Deze vriendin heeft een sokkenbreimachine een WIKUNA. Ik had er nog nooit van gehoord laat staan er eentje gezien. Wat een uitvinding! In een dik uurke tijd breidt ze een paar sokken, met de hand, met deze machine. De eerste sokkenbriemachine is ontwikkeld in 1870 ! Geweldig ding.De sokken zien er fantastisch uit, zonder naden en draden. De opening bij de teen wordt dichtgemaasd. Interessant hoor.

Zo straks even een late dienst draaien en dan weekend, zeer diepe genoeglijke zucht.

liefs grandma


16 opmerkingen:

 1. De sokkenbreimachine had ik weleens op en plaatje uit de ''oude doos'' gezien maar hoe het werkt geen idee. Ik brei ze zelf met 4 of 5 naalden zoals Oma het me geleerd heeft. Goed weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. k Heb gisteren op de markt een bolletje sokkenwol gekocht , inderdaad ook voor handwerk op 4 breipennen :)

   Verwijderen
 2. Mooi resultaat. Hartstikke goed. Ik hoop dat ons gasverbruik het komende jaar ook nog wat daalt. Wij hebben van het voorjaar een paar grote aluminium schuifdeuren vervangen door Houten kozijnen met HR++ glas. Ben benieuwd naar het resultaat op ons gasverbruik. Zonnepanelen kan helaas bij ons niet. Maar ja je kunt ook niet alles hebben.hé. Het blijft leuk om met dit soort dingen bezig te zijn. Zeker als je ziet dat het werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zult het vast merken dat je nieuwe schuifdeuren hebt !

   Verwijderen
 3. Mooi zoveel minder verbruik!
  Door jouw schrijfsels heb ik vandaag de Bee-wrap besteld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben benieuwd hoe jou bevallen :) Ook een setje?

   Verwijderen
  2. Ja 'n setje inderdaad. Ben zelf ook benieuwd..haha..

   Verwijderen
  3. De grote en middelste wrap neem ik mee naar de markt voor mn kaas. De kleinste gebruik ik voor het afdekken van schaaltjes in plaats van vershoudfolie, handig.

   Verwijderen
 4. wow Grandma, electro 443 ?? in een heel jaar? Wij zaten ooit op 6600 maar nu na aankoop van een aantal nieuwe a+ apparaten en nieuwe ketel zitten we op 4250, das voor ons al erg netjes....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee Annemiek we hebben zelfs 443 kw teruggeleverd! Het is - 443 daarom kregen we zoveel terug. ;)

   Verwijderen
  2. 443 teruggeleverd of is dat totale verbruik dan zal je veel meer hebben teruggeleverd.

   Verwijderen
  3. Onze zonnepanelen leveren 2800 watt piek. In de praktijk komt dat neer op 2200 a 2400 Wp ivm zonne uren ed. Een rekensommetje leert dat we dus ongeveer tussen de 1760 en 1960 verbruiken en de rest terugleveren. We hebben geen slimme meter, gewoon een analoge meter die terugdraait ( prachtig gezicht trouwens)

   Verwijderen
 5. Wij minder ook het plastic. Nu enkel nog zakjes kopen voor de groenten :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk he, het resultaat zie bijna direkt in je afvalbak.

   Verwijderen