maandag 13 oktober 2014

pompoentaartje en rommel

Afgelopen vrijdag kreeg ik in de natuur winkel een zalig recept voor een pompoentaart. Ik wil deze graag delen met jullie.

Voor de vulling.

1/2 oranje pompoen
1 grote ui
6 teentjes knoflook ( minder mag ook )
100 gram suiker
60 ml witte balsamicoazijn
100 gram zachte jonge geitenkaas, verbrokkeld
verse tijmblaadjes

Voor het deeg.

80 gram koude roomboter, in blokjes
160 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei
1 eetlepel water
beetje zout
quichevorm 25 cm

Meng de koude boter met het bakmeel, het ei, het water, en een snuf zout tot er een samenhangend deeg ontstaat. Rol in folie  en leg het 1 uur in de koeling.

Kook suiker met de balsamico 5 min  in een pannetje. het kleurt bruin en dikt in. Zet aan de kant. Snijd de halve pompoen in plakken van 2 cm dik en zorg dat je 6 plakken hebt. Pel 6 knoflook teentjes. verwarm de oven op 200 graden.. Giet het azijn/suiker mengsel in de vorm en leg de pompoen en ui in een ring in de vorm. Leg de tenen knoflook ertussen. Vet de randen van de vorm in. Rol nu het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 mm dik en snij overtollig deeg weg. Leg het deeg over de vulling, en stop de randen in.

Bak de taart in de oven in circa 40 minuten bruin en gaar. Haal de taart eruit zodra het deeg gebruind is. Laat 5 minuten afkoelen, zet een groot bord over de vorm en draai in een keer om. Strooi de geitenkaas over de taart.

Recept van Leoni Kohl uit magazine Smaakmakend.



Verder zijn we druk met het no-plastic gebeuren. Vanaf vrijdag hebben we 272 gram plastic verpakkingen , dat lijkt niet zoveel maar plastic weegt verontrustend weinig...qua gewicht zou je denken nou valt wel mee hmmm maar de hoeveelheid valt me tegen. Grandpa en ik zijn maar met zn tweeën , geen luiers, geen maandverband ( nee ook geen incontinentie-materiaal voor volwassenen :) ) . Nou ja, het is pas de eerste week , de tijd zal t leren hoe weinig/veel afval we produceren.

Liefs grandma.


3 opmerkingen:

  1. klinkt heerlijk :) Al zou ik het wel op een andere manier willen proberen te zoeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de pompoentaart uit de laatste Allerhande is heel lekker. Ik had de suiker eruit weggelaten de eerste keer (vergeten), maar die was eigenlijk ook helemaal niet nodig

    BeantwoordenVerwijderen