zaterdag 7 februari 2015

verjaardagenmaand

Februari is bij ons een feestmaand, niet alleen jongste dochter en ik zijn jarig neehhee de halve familie verjaard zowat deze maand:) Vorig jaar heb ik mijn verjaardag gewoon niet gevierd, geen zijn in allerlei gedoe maar dit jaar ga ik er weer voor. Naast een paar lekkere taarten, al-dan-niet zelfgebakken, kopen we een kratje bier, wat wijn en sap. Voor de liefhebber staat er ergens in de kelder nog een paar flessen cola, zelf drinken we dat niet. Wat kaas, eerlijke worst en rauwkost en dat is het. Niet teveel werk , het gaat om het samenzijn nietwaar. 
Grandpa vroeg me een verlangens- lijstje te maken. Dat vind ik moeilijk...ik wilde graag een handwasmachientje maar van diverse kanten werd me dat zeer ontraden, jammer ik had het graag eens geprobeerd. Misschien kan k ze tweedehands eens op de kop tikken om uit te proberen. Wat wel op mijn lijstje staat is een startset voor kaas maken, het lijkt me zo leuk om onze eigen kaas te maken. Heeft iemand hier ervaring mee ?? 

Verder kriebelt het vanbinnen , ik wil naar buiten! De winter heeft voor mij lang geduurd. kom maar op met het nieuwe moestuinjaar :)

vorig jaar....
liefs grandma.


5 opmerkingen:

 1. Ha, ja, ik heb ervaring met kaas maken. Het is leuk om te doen, maar redelijk bewerkelijk. Voor ons gezin is het niet lonend. Met zo'n thuismaakset kun je twee kaasjes van 900 gram per stuk maken. Die moeten dan wekenlang liggen (6 weken voor jonge kaas, minstens 6 maanden voor oude kaas). En die kaasjes gaan hier in een week tijd op (we zijn met z'n elven). Ik zou dus echt elke week kaas moeten maken om in onze behoefte te voorzien. En even ter info: voor zo'n 900 grams kaasje heb je dus 10 liter boerenmelk nodig om het te maken. Met een eigen koe of geit zou ik het geloof ik wel leuk vinden ;-)
  Groetjes, Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja dat heb ik pas ook eens uitgezocht, en wat Teunie zegt klopt, 10L boerenmelk, veel tijd en plaats.....dus tja ik pas.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kaas maken is een heel mooi maar lang proces, de kosten van oude kaas zijn niet voor niets zo hoog. Het vele keren en smeren vergt tijd en geduld. Het is een prachtig product, ik werk heel graag in deze branche en ga hierdoor toch elke keer met plezier naar me werk. (werk in de kaas en boter als kwaliteitsdienstmedewerker)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Allereerst een hele gezellige februarimaand . Kaas maken ik zie het in Roemeniƫ gebeuren , ze maken daar rauwe melk kaas die dan als witte kaas wordt verkocht . Wij krijgen die soms van geitenmelk. Nederlandse kaas is heel anders en vraagt veel meer tijd , ik denk dat het gewoon leuk is om een keer uit te proberen . Oftewel ik kan je niet adviseren .

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hHmmm dus . Ik zag in Landleven dat er volgende maand een artikel over zelf kaas maken komt . Ik zal dat even afwachten

  BeantwoordenVerwijderen