zondag 21 februari 2016

India deel 5, sadhana forest, Auroville

Onze Jongelui wonen en werken in Auroville. Een stad/dorp , opgericht 50 jaar geleden door twee mensen met een prachtige droomAan deze droom wordt nog steeds gewerkt. Het gaat niet allemaal even goed begreep ik al maar de mensen doen hun best. Er wordt veel gemediteerd, workshops gevolgd, aan yoga gedaan. De jongelui werken op een schooltje en geven Engelse les. De meeste mensen kiezen er heel bewust voor om hier te komen. Grandpa en ik zijn hier voor dochter en schoonzoon. En hoewel we het allemaal heel geweldig vinden in het dorp, wij zijn meer de toeschouwers die mooie ideeën krijgen hier, t is allemaal goed.

Wat me wel erg aanspreekt is dat ze zelfvoorzienend willen zijn, energie wordt opgewerkt door zon en wind en manpower . Hun groenten verbouwen ze op de permacultuur manier ( ik kwijl ervan) . Op een avond gingen we naar shadana forest, dit bos is aangelegd door een lieve familie. Het bos zo prachtig geworden, daar waar eerst wasteland was is nu een rijke flora en fauna. Hier werkt iedereen , er zijn geen werkers uit de tamildorpen, en werken die er wel dan werken ze samen, geen hiërarchie . Ze planten bomen en struiken, hebben het water niveau flink verhoogd , maakten water opslag plaatsen en groeven geulen om al het water dat valt op te vangen en te koesteren. Ze wonen in rieten keyhole  huizen en experimenteren met nieuwe producten zoals golfplaten gemaakt van tetrapakken. 

De plek wordt rijkelijk voorzien van compost. Er zijn compost wc's, urine en poep gescheiden, alles heeft een doel en wordt hergebruikt. Met water zijn ze vanzelfsprekend heel zuinig. Om je handen te wassen hebben ze iets handigs uitgevonden. Aan een paal hangen twee metalen bakjes , in een zit onderin een klein gaatje , in de ander staat een klein petflesje met een gaatje in de dop . In het flesje zit een natuurlijke vloeibare zeep. Op de grond staat een metalen vat met water en een maatbeker. Je haalt weinig water met de maatbeker uit het vat en schenkt dat in het bakje met het gaatje, doet wat zeep op je handen en wast ze met het straaltje water wat uit het waterbakje komt. Verbazingwekkend hoe weinig water je dan gebruikt. Het water laat je vervolgens gewoon lopen, achter het waterstationnetje staat altijd een boom die zo wat extra's krijgt.


Ze koken op een rocket stove. Water wordt handmatig opgepompt. Afwassen gebeurt met als en zand en nog een aantal bakken met iets maar dat heb ik niet allemaal meegekregen :)
De bomen worden boven de grond gepland. Ze nemen een grote pvc buis, binnenin doen ze water om de grond wat nat te krijgen dan zetten ze de baby boom in het gat met veel compost en een petfles naast de stam. De petfles heeft een gaatje met daarin een lange lont ( geseald bij het gaatje). Rondom de pvc buis doen compost en mulch. Dan verwijderen ze de buis, vullen de fles met water en draaien de dop iets los zodat er een druppelsysteem omstaat op deze manier kun je ook buiten de moesson planten. 
Ik ben verliefd op dit bos :)Liefs grandma.

2 opmerkingen:

  1. Wat bijzonder allemaal. Naast het genieten van je kinderen ook nog eens deze manier van leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi zeg! Wat bijzonder dat je dit allemaal mee kunt maken. Voor je dochter en schoonzoon ook erg fijn dat jullie er kunnen zijn!

    BeantwoordenVerwijderen