zondag 23 oktober 2016

Energie jaarafrekening en korfvlechten

Vorige week kregen we de jaarafrekening . We kregen weliswaar 45 euro terug voor geleverde elektriciteit maar het maandbedrag ging 7 euro omhoog whaaaaa! Het gasverbruik was aanzienlijk meer geworden...oh een hete douche blijft mijn lieflijke zonde zucht. Per maand betalen we nu 76 euro , nog niet echt veel als je bedenkt dat we in een groot jaren dertig huis  met 6 slaapkamers wonen maar ik wilde de energielasten juist lager hebben. Aankomend jaar beter ons best doen...

Van de zomer had ik me opgegeven voor een cursus bijenkorf vlechten. Gisteren was het zover . Er komt nogal wat bij kijken hoor. Vooral het begin is een heel gedoe met stro en rotan. We gebruiken roggestro en voor het vlechten dan rotan. Vroeger gebruikte men braamtakken, de takken werden met een speciaal gevalletje in drieën gespleten zodat je precies de goede dikke kreeg om de stro aan elkaar te vlechten. 
Mijn handen en vingers deden er gisteravond pijn van :) Over twee weken gaan we verder , help me onthouden dat ik dan wat foto's maak voor jullie. 

Ik ben weer begonnen met weekmenu's . In het moestuin hoogseizoen ben ik daar niet echt mee bezig, ik wandel dan de tuin in en kies uit de overdaad wat we gaan eten maar nu er niet zoveel meer groeit plan ik weer.

Vandaag eten pompoensoep, witlofsalade en gepofte zoete aardappel
Morgen stamppot andijvie met vega-spekjes
Dinsdag rodekool en platgeslagen aardappeltjes uit de oven
Woensdag pasta met zelfgemaakte saus
Donderdag kikkererwten curry
Vrijdag marktdag, dan kijk ik in mijn voorraad en koop vervolgens wat er op de markt bij de biokraam in de aanbieding is. 

Ik koop wel elke week verse ( wilde) spinazie dat vinden grandpa en ik heerlijk door een smoothie of we doen een handjevol  door een omelet. 

Liefs grandma.



6 opmerkingen:

  1. Die wilde spinazie gebruik ik net als jullie, grappig.
    Maar wat zijn nou platgeslagen aardappeltjes??
    X Es

    BeantwoordenVerwijderen
  2. :) je kookt een paar kruimige aardappelen in de schil gaar, doet ze in een ovenschaaltje mept ze plat ( in mijn geval met de onderkant van de vijzel) bestrijkt ze met een papje van olie, rozemarijn, zout , knoflook en doet ze vervolgens in de oven tot de bovenkant mooi bruin is. lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat vroeg ik me ook af, en dat klinkt heerlijk, die ga ik onthouden!!

      Verwijderen
  3. Hoe hou je zo'n lage gasrekening met zo'n groot huis? stoken jullie hout? of de slaapkamers niet? hier hebben wij een groot jaren 50 huis twee onder 1 kap, maar als wij alles stoken met cv op 19,5 graad is onze rekening 300 euro per maand.. gr.Anne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben idd een houtkachel. De schoorsteen loopt door een kast in onze slaapkamer zodat het daar behaaglijk is. De schoorsteen komt dan uit op de derde verdieping dus ook daar wordt het niet super koud. In de ochtend ( als we thuis blijven ) of in de avond ( als we beiden uit werken moeten) doen we de cv even aan om de kilte uit het huis te halen. We wekken zelf energie op dmv 14 zonnepanelen. Koken doen we als het even kan op de houtkachel scheelt ook weer gas :)

      Verwijderen
  4. Ziet er wel keurig uit hoor, maar jezelf een lager energiedoel stellen is natuurlijk altijd goed ;-)

    BeantwoordenVerwijderen