maandag 4 juni 2018

Peultjes en nog meer siroop.

Peultjes doen het altijd goed in onze tuin, zo goed dat ik soms niet meer weet hoe we ze zullen eten. Gekookt, in een roerbak gerecht of in een salade. Toevallig had ik dochter uit Zutphen aan de telefoon, die is altijd zo handig met koken. Wat ik , behalve peultjes, nog meer in huis had. Er lag een courgette, 3 champignons, vega kipdingetjes tja dat was t wel wat vers spul aanging. Had ik misschien een blikje kokosmelk? Noedels? Bouillonblokje?

Dit is het receptje wat ik van haar kreeg.

4 handjes vol peultjes
1 courgette
3 champignons
1 bouillonblokje
Water
Blikje kokosmelk ongeveer 200 ml 
Vega kipkrokantjes
Noedels, 2 van die plakken jeweetwel van de Conimex
..kruiden

Je doet wat olie in een pan, strooit er wat curry madras en wat fenegriekzaadjes in en bakt dat een beetje. Vervolgens de in stukjes gesneden courgette en de peultjes even meebakken. Water toevoegen tot de groenten net onderstaan, bouillonblokje erbij. Als de groenten beetgaar zijn het blikje kokosmelk erbij en als het soepje weer kookt doe je de noedels erbij. Als de noedels gaar zijn is de soep klaar. Ondertussen bak je in een koekenpan de kipkrokantjes en de champignons . Soep in een kom en de krokanters en champignons erover. Erg lekker en zo klaar.


Gisteren plukten grandpa en ik vlierbloesem en vandaag maakte ik daar siroop van . 

De bloesem legde ik gisteren eerst op krant , dan kruipen de beestjes eruit. Vervolgens deed ik de bloesem, een paar takjes munt en wat citroensap in een pan. Ik deed er zoveel water bij dat alles net onder stond. Vanavond goot ik het alles door een zeef en vervolgens door een theedoek. Het heldere vocht ging terug in de pan. Voor elke liter heb je ongeveer 1 kilo suiker nodig. In de meeste recepten staat 1250 gram suiker per liter maar dat vind ik veels te zoet. Afijn, de suiker oplossen in het vlierwater . Als de suiker opgelost is giet je de gloeiendhete siroop in steriele flessen. Klaar is kees. 




K wordt altijd zo blij van dit soort dingen 🤗.

Liefs grandma. 

2 opmerkingen:

  1. Ik word daar ook zo blij van mijn kast staat vol met siropen en jam en geleien.
    Je kunt ook van vlierbloesem gelei maken voor op de boterham of in de havermout, lekker hoor!

    BeantwoordenVerwijderen