donderdag 27 september 2018

De bijen.

Een paar weken geleden kreeg ik de kans om nog een bijenvolk te kopen. De mensen van wie ik de kast met bijen kocht, gaan emigreren naar Roemenië. Wat een avontuur voor ze. Helaas kunnen ze hun bijen niet meenemen dus verkochten ze al hun bijenvolken. Het volk stond in Holsloot, op een half uur rijden van hier. Een mooie plek vlakbij een ecotuin. Uiteindelijk vond ik een half uur rijden toch een beetje te ver en helemaal in de winter heb ik graag wat zicht op de kast dus haalden grandpa en ik de kast op en nu staat ie naast mn groene kast. Beide volken heb ik behandeld met apiguard tegen varroamijt. Dit zou de meest vriendelijke methode zijn , ik hoop het maar want al die chemische zooi vind ik maar niets.
Dit jaar heb ik nog geen honing , alle honing die ze verzameld hebben mogen ze houden om te overwinteren. Ik heb wel bijgevoerd met suikerwater want het eerste volk is nog jong en het nieuwe volk dáár is wel honing afgehaald naar t schijnt.
Bijzonder , die bijen. 

Ons hondje Boja blijft op gepaste afstand als ik in de bijen werk, de katten echter komen behoorlijk dichtbij maar zijn nog nooit gestoken. Anders dan het katje van mijn vriendin..Dat was vragen om moeilijkheden , het arme beest heeft twee dagen met een dikke snoet gelopen 😂.

Liefs grandma.


5 opmerkingen:

 1. Ach, ja, die katten zijn zó nieuwsgierig! Ik had eentje, die als een springveer achter alles wat vloog op insectengebied aan sprong.Tot die keer, dat hij met een dikke poot in de bijkeuken zat... Daarna was hij veel voorzichtiger!
  Heel verstandig om je nieuwe bijenvolk in de buurt te willen hebben. Een half uur rijden is wel ver,als je ze in de gaten wilt houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij halen al onze volken voor de winter naar huis en bij voeren moet je toch wel zeker met een klein volk wij hebben nl 50 volken dus ook zorg in de winter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wouw wat gaaf zeg, ergens lijkt het mij ooit ook wel iets. Maar waar wij nu zijn gaan wonen is het niet helemaal geschrikt ;)

  BeantwoordenVerwijderen