zondag 2 februari 2020

Bespaartips, lowbudgeteren, vrekkenbeleid en zuinigheid met vlijt :). De boodschappen.

Er zijn natuurlijk allerlei blogs, artikelen en bedrijven die vol met tips en trucs geven om low budget te leven, ik zou zeggen lees ze allemaal! Niet alleen heel nuttig en inspirerend, sommige zijn vol humor en zelfspot,  heerlijk om te lezen :)

Iedereen heeft zo zijn redenen om zuinig te leven. De een omdat het helaas niet anders kan, de ander bespaard voor een mooie vakantie, voor de sport gewoon omdat het kan, om eerder te stoppen met werken, voor die mooie auto of voor een set zonnepanelen, kortom iedereen heeft een doel om te ( be)sparen. Daarmee begint je bespaar-avontuur.

Onze januari-budgetmaand houden we voor het goed doel, het is maar één maand en prima vol te houden maar wat als je áltijd de hand op de knip moet houden , als je voorraad op is en je moestuin leeg?
Dan lieve mensen heb je een plan nodig. Overzicht is het sleutelwoord. Wat heb ik nodig, wat komt er binnen en wat geven we uit. Bereken je weekbudget.
Kijk je afschriften na en huiver, want werkelijk waar, het zijn de kleine uitgaven die je nekken. Bij het nibud noemen ze dit de "latte factor".


Afbeeldingsresultaat voor budget loesje


Mijn lievelings tip is


"wees met minder tevreden "


hieronder de rest,

- koop in het seizoen.

- zoek goede aanbiedingen, 2 voor 1 b.v.

- koop groenten die op dat moment goedkoop zijn en niet waar je op dat moment zin in hebt.

- kook grote hoeveelheden, grandpa en ik zijn maar met ons beiden, ik kook vaak een grote pan vol soep, stamppot o.i.d en verdeel dit in twee of meerder maaltijden, vries de extra porties in en zo heb je al iets in voorraad. Bovendien bespaar je op je gas/elektra.

- koop droge bonen deze zijn in verhouding veel goedkoper dan een pot of blik bonen. Ook hier geldt, kook een grote hoeveelheid, vries de extra porties in of weck ze ( dat laatste is super handig).

- koop aardappelen niet in 2 of 3 kilo zakken maar sla bij de groenteboer een baal van b.v. 15 kilo in en bewaar deze op een koele plaats.

- koop rijst in grote zakken of bij de toko, rijst blijft heel lang goed, net als droge pasta.

- ga naar de markt aan het einde van de dag, veel producten gaan dan voor een prikkie weg

- eet geen of minder vlees, pas in elk geval je hoeveelheden aan, minder minder :)

- misschien zie je een mooie aanbieding maar moet je er voor om rijden, laat het gaan, je reiskosten (als je met de auto gaat) wegen vaak niet op tegen een korting van een euro.

- koop geen koekjes en snoepjes of chips en frisdrank, vind je dit al te karig, koop het dan alleen voor het weekend 1 zak chips en 1 fles frisdrank al naar gelang de grote van je familie, en heé op is op !

- laat je pinpas thuis, betaal alles cash.

- maak van tevoren een weekmenu en hou je daaraan.

- koop geen lunch maar neem je eigen mee.

- houd van een kliekjes dag , maak er een proeverijtje van , grandpa was aangenaam verrast toen ik het proeverijtje op tafel zette wat niets anders was dan kleine overgebleven porties tijdens de Live Below The Line week.

- hou je iets over van je weekbudget doe dat in een potje, pin de volgende week gewoon je berekende budget, hou je weer over  hops  in het potje, op die manier bouw je een extraatje op voor verjaardagen of feestdagen.

- Bouw een voorraad op. Je voorraad is je buffer ! Koop elke keer dat je boodschappen doet iets voor je voorraad, al is het maar een klein blikje groenten, al is het maar een blikje tomatenpuree :), een pakje diepvries spinazie of diepvries boerenkool, op die manier bouw je aan je voorraad.

- ruil diensten tegen voedsel, bv grasmaaien, oppassen.

- installeer de to good to go app, vooral in de steden is dit fantastisch !

- koop alleen wat je nodig hebt.

- deel wat je over hebt, op die manier bouw je  een netwerkje op en zullen mensen ook met jou hun maaltijden delen, eet je misschien eens iets heel anders en het is gezellig en sociaal.

- koop koopzegels, dit kan goed uit.

Er volgen vast nog meer tips, misschien weet jij nog mee? Laat me weten. Ik zal een label over dit onderwerp maken dan voeg ik zo nu en dan nieuwe ideeën toe.

Grandpa en ik hebben in elk geval een nieuw doel. Ik wil graag eerder stoppen met werken, we hebben het een beetje uitgerekend, ik zou over een jaar of drie vier kunnen stoppen, ik ben dan 61 jaar ( lieve help ) en grandpa 66. We gaan dus nog meer sparen, we zullen zeker ook nog dingen aanschaffen om te besparen want ja, met geld maak je geld.

Wat onze boodschappen betreft, grandpa bedacht dat we 70 euro ipv 65 euro als weekbudget nemen. We kunnen dan zoveel mogelijk biologisch eten  kopen, dat vinden we beiden belangrijk. Van dat  bedrag zullen we trouwens zeker overhouden, ik heb vier potjes gemaakt waar we het overgebleven geld over zullen verdelen.

- een boodschappen buffer potje
- een leuke dingen/uitjes potje
- een vakantie potje
- een onvoorziene zaken potje ( wat er dan ook maar onvoorzien mag zijn)

Ik hou jullie op de hoogte.

Deze week is het budget helemaal op helaas. Ik haalde boodschappen, incl extra kattenvoer en grandpa haalde gisteravond eten van de chinees, dochter en schoonzoon waren hier om te helpen met het brandhout, ik had een late dienst en had niets voor ze gekookt.

Weekmenu.

vandaag : restje chinees eten met rijst, pinda saus en een gebakken ei
maandag : pasta met witlof salade
dinsdag en woensdag : stamppot snijbonen met vega gehakt of vega balletjes en stoofpeertjes
donderdag : pita broodjes en soep
vrijdag: boodschappen dag.

geniet nog even van de zondag, liefs grandma.









4 opmerkingen:

  1. Wij zetten vroeger alle kliekjes van een paar weken(eerst in de vriezer bewaard natuurlijk) op tefel samen met het gourmetstel.. Zo gezellig!!! ieder bakte zijn eigen kliekje op en we aten er een fijne salade bij. Toen er op school werd verteld wat er met kerst gegeten was en iemand vertelde dat ze hadden gegourmet reageerde Marietje enthousiast. Ohhhh hadden jullie restjes dag met kerst gezellig!!!

    Hier is de toverspreuk: zelf maken en creatief zijn met ingrediënten. Vaak kan je goedkopere ingrediënten gebruiken.
    Ook is het handig om een ouderwets kookboek te hebben.Ik heb er een die mijn moedertje kreeg toen zij ging trouwen en is bijna 60 jaar oud. Er staan heel zinnige dingen. Vroeger ging men toch heel anders om met voedsel dan tegenwoordig. Alles werd gebruikt en daardoor kookte men veel voordeliger. Ook waren er toen geen pakjes en zakjes en daardoor maakte iedereen zelf alles met basisingrediënten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel grandma voor het inkijkje in jullie goed geslaagde zuinige maand en inderdaad is de beste tip....wees tevreden en met wees met minder tevreden. Fijn om de tips zo bij elkaar te hebben en nog vaak te lezen want ik dat houdt je op het zuinige spoor. Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een goed plan eerder stoppen met werken. En die Loesje spreuk,die onthoud ik

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Onze groenteboer heeft altijd een bak staan met groenten/fruit die nodig op moeten. Dit kun je dan goedkoop meenemen. Zo eten wij altijd heel goedkoop appelmoes.

    BeantwoordenVerwijderen