zondag 11 oktober 2015

armeluiskappertjes, appelboter en tamme kastanjes

In de groentetuin groeit de Oost-Indische kers welig en wild :0 Een paar planten heb ik eruit getrokken om de paadjes weer beloopbaar te maken. Op de grond bleven vele zaadjes achter. Ik had een recept van armeluiskappertjes gevonden en besloot dit eens uit te proberen.

Armeluiskappertjes:

Pluk of raap alleen de groene zaden. Maak ze schoon en en zet ze onder water, voeg veel zout toe en laat ze zo een of twee dagen staan. Zorg ervoor dat de zaden onder water blijven staan. Spoel ze daarna af en dep ze voorzichtig droog. Doe ze in een goed afsluitbaar potje en doe er kervelzaadjes, peperkorrels, dillezaad bij, giet het potje tot aan de rand vol met met een lekker azijn. ( ik gebruikte rode appel-wijn azijn) Laat ze minimaal een week staan. Bewaren in de koelkast.  Op internet kun je nog veel meer recepten vinden, lekker hoor.Appelboter

2 kilo appels, suiker. citroen, kruidnagel, kaneel en steranijs

Snijd de appels in grote stukken , gewoon met schil en klokkenhuis.Voeg een cup water toe en kook de appels tot moes. Draai de massa door een fijne (passeer)zeef en  meet hoeveel cups appelmoes je hebt. Voor 8 cups moes voeg je 2 cups suiker toe, 1,5 thl kaneel, 0,5 thl kardemon, 2 sterannijs, 3 kruidnagels (annijs en kruidnagel kookte ik mee in een thee-ei). Voeg ook nog het sap en rasp van een citroen toe. Breng aan de kook  en sudder op een lage temperstuur tot het heel dik en donker is. Dat duurt wel 2 a 3 uur, hoor. De 'boter" is dan creme-achtig. Doe de hete appelboter in gesteriliseerde  potjes, deksel erop en omgekeerd laten afkoelen. Zeker drie maanden houdbaar.
Heerlijk op een geroosterd broodje met roomboter of uh op taart of uh op ijs of uh op pannenkoek of uh als vulling in een appelflap, nou ja gewoon lekker.
Vandaag waren we met kleinzoon-van-t-durp in het bos. Heerlijk gewandeld en tamme-kastanjes gezocht. De tamme-kastanjes zijn goed dit jaar.. De beukennootjes waren veelal leeg, beetje jammer voor kleinzoon want hij vindt ze heerlijk.


liefs grandma.
2 opmerkingen:

  1. Oh! Hier had ik nog niet van gehoord. Leuk om te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou je de kappertjes lang houdbaar willen hebben, kook dan de azijn met de kruiden en giet het dan pas over de kappertjes, potje goed sluiten en op de kop laten afkoelen.

      Verwijderen