woensdag 11 juni 2014

mijt, vlo en luis

Niet alleen de slakken zorgen hier voor overlast, door het warme broeierige weer hebben we voor het eerst last van kriebelbeestjes in het kippenhok. Een kipje had kalkpoten , wat door een mijt veroorzaakt wordt, en alle lapmiddelen ten spijt het ging niet over. Oud kipje Liesbeth had een dikke vette luis, het hele hok zat onder de beestjes. De kippen krabden zich kapot en wij zaten onder de akeligheid als we een eitje uit het hok haalden. Gisteren heb ik besloten dat er echt iets moest gebeuren en kocht ik, zeer tegen mijn principes in, een bus "gif". Het hok uitgemest en alle kieren en naden flink bespoten. De kipjes een voor een onder handen genomen en behandeld. Het nachthok heb ik s'avonds laat nog eens bespoten, de kippen bivakkeerden een nachtje in het buitenhok. Ook heb ik een stuk gaas om de groentetuin gemaakt zodat ze vaker los kunnen lopen ( de hooligans ploegen anders de hele tuin om ;) ). Ze kunnen dan vaker een zandbad kunnen nemen buiten het hok. Straks nieuw zaagsel in het binnenhok. Ik doe er ook varenblad bij daar houdt het gespuid niet van.( tabaksbladeren schijnen dezelfde werking te hebben maar die heb ik niet bij de hand)

Als preventiemiddel heb ik ectospray voor kippen besteld, dit is verreweg het meest natuurlijke middel tegen vlooien en mijt bij kippen, heb ik me laten vertellen. Iemand hier ervaring mee?
Akeligheid , dat ist.

liefs grandma


20 opmerkingen:

 1. Ook wij hebben heel veel last gehad van veer- en bloedluis bij de kippen. En het is een hardnekkig luisje.... wij kwamen er maar heel moeilijk van af! Sinds we geen houten kippenhok meer hebben met al die kieren hebben we geen last meer van luizen. Want als het eenmaal in je hok zit.... Ik wens je succes!
  Groet Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat voor soort kippenhokje heb je nu dan ? Alle idee├źn zijn welkom :)

   Verwijderen
 2. Dat lijkt me heel erg vervelend die nare beestjes. Zowel voor jullie als voor de kippen.
  Ik hoop van harte dat de behandeling werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kalkpoten, elke dag baden in bio tex groen bv en met sla olie insmeren ( of vaseline en dan verbinden )
  Let op dat het geen bloed luis is, ( of in het hok aanwezig is ) die kunnen je kippen in een nacht leegzuigen en daarnaast is het vreselijk voor je kippen.

  Wit kalken en naden en kieren dicht kitten.
  Tabakstengels in het nacht hok leggen helpt ook tegen luis.

  deb

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mijn dochter gebruikt altijd dettol om het hok bloedluis vrij te houden, en voor de slakken heb ik van een yoghurt beker met deksel een val gemaakt en die werkt erg goed, gezina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben tegen bloedluis een nogal agressief chemisch goedje gebruikt, anders kwamen we er niet vanaf. Later nog nasprayen met een ander gif uit een spuitbus. Ik houd helemaal niet van gif, maar we kwamen anders niet van de bloedluis af en de kippen gingen er bijna aan dood.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben op aanraden van een pluimveewinkel hier in de buurt tuinkalk door het hele hok gestrooid en ook onder de legnesten, daarbij tabakstelen in stukken geknipt. Dit helpt hier redelijk goed tegen de luis. De kippen slapen soms zelfs op de kalk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De mijt op de kalkpoten is dezelfde als de luchtpijpmijt. Wij druppelen Bogena antiluchtpijpmijt op de kalkpoten van de kip, smeren het goed uit over de poot en doen er daarna een laag vaseline of uierzalf op. Na 1 keer behandelen waren dit keer de kalkpoten over. Soms is het vaker nodig. Er is een spray voor in het kippenhok, waarmee je een soort kalkwater spuit. Dit is milieuvriendelijk en helpt tegen de bloedluis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet je de naam van dit produkt ? Ik wil de nabehandeling graag milieu vriendelijk doen

   Verwijderen
  2. Het heet Finecto + en is bloedluisspray. Het heeft ons vorig jaar goed geholpen. Nu heb ik preventief gespoten.

   Verwijderen
  3. hoi wij hebben ook last van luizen hoe kan ik mijn kippen luisvrij maken met een middel

   Verwijderen
 8. Ik volg je via de mail al een tijdje. Wij gebruikten altijd halamid of bio diesel-olie. Alle naden en kieren goed insmeren. Ook hadden we een teil met zand waar ze lekker in konden. We hebben nu geen kippen meer helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk dat je me volgt , ik lees ook geregeld bij jou :) Bedankt voor de tip. Jammer dat je geen kipjes meer hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik maak het hok altijd schoon met een zelfgemaakt middel van azijn waarin ik een aantal weken sinaasappelschillen in heb laten staan. Vervolgens zonder schillen in een spuitfles doen en lekker het hok mee ondersprayen. Ongedierte heeft hier een hekel aan. Met kalkpoten kun je een week lang de kip 1 x per dag de poten insmeren met zonnebloemolie. Met een week was ik van de kalkpoten af. Lastig he, dat vieze gekriebel van nare beestjes. Met die Ectospray heb ik ook goede ervaringen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de kalk poten gebruik ik zelf dettol , oplossing maken , pootje weken, afdrogen en insmeren met vaseline. Een kip heeft bijzonder hardnekkkige kalkpoten , eens afwachten of de behandeling heeft geholpen. Azijn met sinasappelschillen is ook een fijn schoonmaakmiddel in huis. Nooit bij nagedacht om daar het hok een s mee onder handen te nemen...zal de leeftijd wel zijn :)
   Bedankt voor t delen.

   Verwijderen
 11. Nog nooit iemand zo gauw horen zeggen dat ze er dieselolie voor gebruiken. Apart maar innovatief denk ik dan.

  BeantwoordenVerwijderen