vrijdag 9 december 2016

Sombere dagen en een bezoekje aan de voedselbank

Hadden we aan het begin van de week nog kraakheldere dagen en dito nachten, pittige frisse lucht en bevroren ramen...

 

 

nu zijn de dagen grauw en nattig , ik word er een beetje somber van. Gelukkig is het tijd voor kersterige lampjes, dan is het binnen in elk geval kneuterig gezellig. 

Gisteren ging ik naar een vriendin die sinds een paar maanden gebruik mag maken van de voedselbank. Elke twee weken mag ze haar pakket ophalen een welkome aanvulling , een tweewekelijks kado aldus vriendin. Ze vroeg of ik mee wilde , tuurlijk wilde ik dat. Het is een heel andere wereld, wachten in een rij tot je aan de beurt bent, sommigen komen vroeg in de middag anderen laat. Buiten ontstond er een klein ruilhandeltje, wil jij mijn boerenkool? Ja lekker, jij mijn bruine bonen? Een heel gemêleerd gezeldschap, oude en jonge mensen, een paar gezinnetjes, exotische vrouwen en stoere mannen . Vriendin vindt het erg vervelend om te gaan maar ze heeft het echt nodig en ze is blij dat er zoiets bestaat. De vrijwilligers zijn erg aardig en attent , petje af !

Thuisgekomen stalden we alles uit op het aanrecht. Brood, cupjes roomboter, kant-en-klare stamppot zuurkool, verse boerenkool, bruine bonen, burritospakket, appels, winterwortels, havermoutkoekjes, pepernootjes, 5 x magere kwark op de datum, vruchtenyoghurt , koffie , watermeloensap en nog meer. We hadden een eigen ruilhandeltje, ik kreeg de koffie en wat kwark, voor haar had ik vlees, aardpeer en moesappels meegenomen . 

Volgende maand hebben grandpa en ik onze sobere maand met een missie, zucht, hoeveel mensen moeten er altijd sober leven vraag ik me af....het is maar een dun lijntje he, tussen je goed kunnen redden en niet meer rond kunnen komen...

Hummm beetje somber blogje ook , evengoed veel liefs 

Grandma :)

5 opmerkingen:

 1. Het lijkt me extra moeilijk om sober te moeten leven in die kersttijd met zoveel reclame voor alle overvloed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met interesse lees ik wat iemand van de voedselbank krijgt. Ik zit in een stichting die in de regio bij een paar ondernemers mag ophalen en uitdelen aan gescreende clienten. Dankbaar werk om je daarvoor in te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt als een pakket waar je wat aan hebt. Jaren geleden kregen wij vooral kilo's pepernoten en voor een weeshuis aan toetjes. Die we anders ook niet aten. Bij ons zat er toen misschien 1 maaltijd in per maand. En wat losse dingen waar je dan van alles bij moet halen. Gelukkig nu niet meer nodig, al doen we wel heel zuinig boodschappen, euro of 50 per week voor 4 personen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De voedselbank is voor mij een onbekende wereld, gelukkig.
  Hopelijk blijft dat zo.
  Maar de mensen die daar gebruik van moeten maken hebben het niet gemakkelijk denk ik.
  Groet, Angela

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben vrijwilliger bij de Voedselbank. We proberen onze cliënten een zo gevarieerd pakket mee te geven, maar zijn daarbij wel afhankelijk van wat ook wij aangeleverd krijgen. En zo ontkomen we er niet aan dat we in januari/februari nog kruidnootjes uitgeven. Maar met wat fantasie kunnen daar taartbodems van gemaakt worden of ze kunnen in een kwarktaart/ in een toetje verwerkt worden. Dankzij een plaatselijke supermarkt krijgen onze cliënten wel heel veel vlees. Yasr

  BeantwoordenVerwijderen