dinsdag 10 december 2019

bijkletsen

Even bijkletsen hoor!

De afgelopen weken zijn omgevlogen, we vierden de verjaardag van kleine Nathan, hij werd 2 jaar, zo schattig.
We hebben vanaf oktober om de twee weken wel een verjaardagsfeestje van een jarige  in het gezin, voeg daarbij de reguliere feesten en je hebt áltijd feest! Zo zien we elkaar nog eens :)

Grandpa en ik hebben de afgelopen tijd veel gepraat over hoe we dingen kunnen veranderen volgend jaar, wat doen we met onze banen ( lees stress factor) en hoe vullen we onze droomplaatjes in. Op welke manier kunnen we meer rust inbouwen in ons leven ..dat soort dingen. Heel goed om over na te denken en uiteindelijk een besluit een nemen, he.

Vorige week vierden we Sinterklaas met dochter en schoonzoon, we gingen uit eten en bezochten en passant Het Forum in Groningen. Het eten was lekker en bovendien hadden we het heel gezellig :). Het Forum , daar is een boel over gezegd en geschreven maar nu het klaar is, tjonge, heel imposant en futuristisch, echt bijzonder en de moeite waard om eens naar binnen te lopen mocht je in de buurt zijn.

Voor de rest zijn we wat bezig met t kerstgebeuren, beetje versieren, plannen maken voor de kerstbrunch, nou dat. We scharrelen wat door de tuin, ruimen op ( zooi heb je altijd op een of andere manier) en kijken veel filmpjes in de avonduren.

Aan de overkant zijn de laatste bieten gerooid. De meeste landerijen liggen er donker en verlaten bij.

foto genomen op een mistige dag

Gelukkig viel vorige week ook de nieuwe gids van, van der Wal op de mat vol nieuwe zaden en nieuw pootgoed. Kijk dat vind ik zo fijn van de natuur, de oogst is grotendeels voorbij , rust voor mens en land maar de belofte voor een nieuw seizoen liggen al besloten in nieuw zaad en pootgoed , heerlijk toch. 
Aanstaand weekend ga ik er eens lekker voor zitten en bestel ik wat we volgend jaar nodig hebben .

Afbeeldingsresultaat voor nieuwe zaadgids van der wal
:)

Tot mijn verdriet heb ik afgelopen weekend één van de bijenkasten moeten opruimen. De kast zat vol honing maar er was geen bij meer te bekennen. Volgens mijn mentor toch aan een door  varroa mijt meegebrachte infectie ten onder gegaan. Echt jammer. De raten die nog vol verzegelde honing zaten heb ik op zijn advies in de diepvries gedaan, zo vriezen bacterie en virus dood en kun je na ontdooien de raten in een volkje hangen die bijgevoerd moet worden. Ik mag hopen dat ik aan het eind van de winter überhaupt nog een volkje over heb.
We zullen het beleven.
De lege kast heb ik verder schoongemaakt met kokend water en veel soda, dat moet afdoende zijn.

voor  nu , veel liefs en tot snel(ler) 

grandma.


2 opmerkingen:

  1. Ik hoop,dat jullie een goed plan kunnen maken voor volgend jaar. Rust en je gezondheid zijn zo belangrijk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He wat vervelend van je bijenvolk. Het kan gek lopen he. Wij gaan met vier volken de winter in, hopelijk komen ze er alle vier goed uit. Nadenken en plannen en vormgeven voor volgend jaar... benieuwd waar jullie samen op uitkomen. Hoe is het met jullie moestuin? Wij aten er gister nog snijbiet uit. Lieve groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen