woensdag 24 augustus 2016

Rustig zomers dagje

Vandaag is het zo lekker warm, echt zomer. In alle vroegte plukte ik twee porties bonen en warempel aan de snijbonenstam zat ook alweer een lekker maaltje. Elke dag haal ik de rode tomaatjes uit de kas en meestal ook een of twee komkommers. De courgettes man man man daar komt vooralsnog geen eind aan. Als ik geluk heb vind ik nog eens wat gave aardbeien , de meesten worden aangevreten door slakken. De jacht op de slakken gaat onverdroten door , jawel. De snijbonen haal ik straks door het molentje en gaan de vriezer in. Heerlijk , weer een stamppot snijbonen in voorraad. 
Vanavond eten we roergebakken boontjes met ui, knoflook en tomaat ( alles uit de tuin) met erbij een courgette baksel. Geraspte courgette bestrooien met zout en even laten staan. Na een kwartiertje druk ik het vocht eruit en voeg ik wat gesnipperde ui, handje meel , soms een ei en wat kaas toe, dan vormt het beter , hops in de koekenpan in kokosolie bakken, lekker en de hele maaltijd komt zowat van t erf :)

 
Kijk op de snijbonen zit een mini slakje

 
Van dichtbij...

K zag ze bij moeskers moestuin een tijdje geleden ook al eens langskomen , de nieuwe generatie slak....aiaiai


 
M'n onvolprezen hulp <3

Deze tijd herinnerd me aan de tijd toen ik kind was. Paps kwam thuis van de volkstuin met manden vol bonen en snijbonen. Er hielp geen lieve moedertje aan, iedereen kreeg een teil bonen op schoot en punten die hap . We werden er allemaal dun en groen van ! De snijbonen werden liefdevol gesnipperd op de  uittrekbare broodplank die standaard in de bruinzeel keuken zat in de jaren '60 '70. Het granieten aanrecht stond vol met zakjes bonen en snijbonen om ingevroren te worden. Vaders was als een aap zo trots op de goede oogst....de hele winter aten we van t volkstuintje. Als  kind snapte ik daar niets van maar nu zou ik hem zo graag even willen laten weten hoe zoet de herinnering is geworden  en warempel ik voel me net als hij toen :) 

Liefs grandma.

7 opmerkingen:

 1. Mooie oogst. En lief hondje!
  Prachtige herinnering heb je zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een lieve kop heeft die hond. een schat van een beest lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi stukje ,wist je dat je van courgette ook heerlijk zoetzuur kunt maken ,staat in landleven ook online.Ook wij zaten thuis na schooltijd bonen schoon te maken uit de moestuin bij huis. Als kind baalde je weleens maar ik zeg nu weleens tegen mijn vader Pa we hebben er veel van geleerd . Ook nu hebben we een moestuin en ik vind het zo'n luxe zo je tuin in kunnen lopen en groenten kunnen pakken . Wist je dat je courgette plakje trouwens ook heerlijk kunt bakken .De courgette in 1 cm dikke plakken snijden met zout bestrooien poosje laten staan, dan afspoelen .door losgeklopt ei halen dan door de bloem en dan bakken in de warme olie . Hier wordt het veel zo gegeten .De foto van de hond wat mooi zo te zien voelt die zich helemaal thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie oogst! Mijn tomaten zijn bijna diep rood! Ben erg blij met die laatste dagen zon. Alhoewel iets minder warm was ook best leuk en fijn geweest hahhah

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja sommige dingen zou je nog willen delen met je ouders. Bijzonder dat dingen die je van je ouders geerfd hebt soms pas tevoorschijn komen als ze er niet meer zijn ....

  En wat een mooi beest!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wouw wat een oogst, de tomaten zijn hier al bijna allemaal geplukt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hadden vroeger geen moestuin thuis (later wel), maar ik herinner me wel een houten uittrekplank om groenten op te snijden. :-)

  BeantwoordenVerwijderen