zaterdag 2 februari 2019

Een MEDE-deling, MEDE mogelijk gemaakt door de bijtjes.

Vriendin en ik wilden al geruime tijd weer mede maken. Het valt niet mee om een datum  te prikken, we hebben allebei vier kinderen en ook allebei zeven kleinkinderen. We hebben allebei een baan en andere verplichtingen buiten de deur. Afgelopen week was het dan toch eindelijk zo ver. We konden een mooie partij boshoning kopen van onze mentor, voor een vriendenprijsje, en daar waren we heel blij mee.
Een deel van de honing was versuikerd , dat hebben we gebruikt voor de mede, een ander deel was nog zo mooi en helder die deden we in potjes voor de verkoop én voor eigen gebruik natuurlijk.

We hadden meer dan genoeg honing voor 20 liter mede, elk 10 liter.

De dag van te voren maakte ik een super starter.

1 liter biologische appelsap
2 suikerklontjes
12 gram mede gist
theelepeltje voedingszout.

Ik deed dat in een twee literfles, even schudden en afdekken met een schone doek of een prop watten tegen eventuele fruitvliegjes en andere ongerechtigheden. De starter begon direct te werken.

De volgende dag zetten we grote pannen op het vuur en  verwarmden 12 liter water, toen dat bijna kookte losten we daar 6 kilo honing in op. De oplossing moest afkoelen tot 25 a 30 graden, we zetten de pannen buiten neer en moesten een behoorlijke tijd afwachten tot het zover was.

Vriendin zette een pot sterke zwarte thee, voor de tannine. Vervolgens deden we 26 gram gistvoedingszout en 50 gram wijnsteen en 2 bekers zwarte thee door de most Je kan de zouten en zuren even oplossen in een beetje afgekoeld gekookt water maar wij deden het rechtstreeks, hoppa. We verdeelden alles over vier ,  5 liter flessen en goten in elk fles 250 ml giststarter erbij.  De  stop met waterslot erop en afwachten wat er gebeurde. Dezelfde middag begon het al te gisten in de flessen. Het veelbelovende ploppen was begonnen.
Dat gisten kan er soms heftig aan toe gaan vandaar dat we de flessen niet direct aanvullen tot 5 liter  vloeistof, pas als het gisten minder wordt vullen we de flessen bij.

Dit recept komt uit het boekje MEDE van het Bijkersgilde, in dit boekje vind je alles over Mede maken, de achtergronden de formules maar ook oplossingen voor als je mede niet is geworden zoals je hoopte dat ie zou worden :)

Vooralsnog staan hier twee flessen met een bijzonder vies ogend drankje , niet te geloven dat het over een paar maanden volledige helder en heerlijk is.

poes Boots vindt het in elk geval heel interessant, dat geplop

liefs grandma.

ps morgen de afsluitings-blog van de sobere maand.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten