zondag 3 mei 2015

back to the homestead, zelfvoorziend leven :)

De rust van niet te hoeven werken buiten de deur doet me zo goed. Het is drukker dan ooit hier maar zonder stress. Deze zomermaanden wil ik gebruiken om flink na te denken hoe we nog meer zelfvoorziend kunnen leven, genieten van het thuiszijn en nadenken over wat ik eigenlijk wil met het werk gebeuren buiten de deur.

Natuurlijk heeft zelfvoorziend leven alles te maken met moestuinieren, zelf je energie opwekken en daar zuinig mee om  gaan.

De moestuin doet het tot nu toe goed. De aardbeienplanten staan in bloei, sugar-snaps en kapucijners zijn voorzien van klimattributen, ook de tuinbonen kregen wat steun. Broccoli is uitgeplant, palmkool, pastinaak, piepkleine worteltjes en bietjes, meiraapjes, kruiden alles komt mooi op. Ik vond onder een verwilderde framboos een aantal andijvie plantjes gewoon spontaan opgekomen, prachtig.

De blaadjes van de radijsje zijn opgegeten door rovertjes net als de raapstelen, nou ja, het is nog vroeg in het seizoen ik zaai gewoon nog een keer.

In de kas heb ik een tweede lichting gezaaid van broccoli, er staat een tomaten en een paprikaplant. Gisteren vroeg ik wat advies van een van de buurmannen. Hij deed me voor hoe je de tomaat kunt geleiden aan een touwtje. Om de planten moet je een geul graven om water te geven, op die manier krijgen de wortels genoeg water en komt er niets op de plant zelf. "Kiek uut dat de kop niet knakt want dat is nie best ". Ik kreeg van hem een handvol (krop) slaplantjes en hij ging naar huis met een aantal nog kleine punt-paprikaplantjes en tien aardbeienstekken. Leuk he , dat ruilen hoort helemaal bij de zelfvoorziening van een buurtje :).

Gisteren  maakte ik een lekker soepje van de allerallerlaatste prei, frisgroene lavas, peterselie, selderij, uienstengels die nog ergens groeiden en zelf gemaakte bouillon van een haantje die iemand langs bracht wegens teveel hanen . Van verse eieren, spinazie en kruiden bakten we een omelet, we dronken een glas vlierbloesemsiroop ( de laatste fles van vorig jaar)  met limoen en aten buiten op ons terrasje... ach zucht.... het leek wel een zwoele zomeravond ..
Als toetje Griekse yoghurt met de eerste rabarber-compote uit eigen tuin, wat een feest.

onder de tunnel groeit broccoli

aardbeien-belofte

een keer zaaien en ze komen elk jaar weer

tuinbonen

deels afgevroren aardappelen, gewoon laten zitten ze komen wel weer bij, aldus de kenners

kapucijners

in de kas

vanuit de moestuin

zoiets

beetje woest

mooi

liefs grandma.




16 opmerkingen:

 1. Wat een paradijsje is het zo zeg <3 Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja echt heerlijk , maar ben wel beetje jaloers op jou hoor :)

   Verwijderen
 2. Wat is "eigen baas" zijn rustgevend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moest even teruglezen hoe het ook al weer zat met minder werken en werken voor je schoondochter.
  Ik herken het, dat gevoel dat buiten de deur werken me tegen gaat staan. Ik heb thuis zoveel werk, wat meer zingeving biedt.
  Fijn dat je even afstand kunt nemen van je baan. Heerlijk om straks bij je schoondochter te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. gek he met dat werk..ik werk met echt leuke mensen maar toch..als ik thuis kon blijven...

   Verwijderen
 4. Let er op dat je de tomaten van kleins af aan "dieft". Ik ben er een paar keer te laat mee beginnen en dan krijg je enorm verwilderde struiken. Je kunt een paar dieven wat groter worden en stekken zodat je later in net seizoen nig een keer een tomatenoogst hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heb jij al rabarber wow!!! Mijne begint net pas...
  ben benieuwd wat je allemaal gaat bedenken...
  heerlijk zo'n inspirerend blog in mijn leeslijst
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik ben ook al lekker bezig met de moestuin, lijkt me heerlijk om thuis te werken, geniet ervan , liefs marion p.s. mooie link is green & frugally living

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat ziet het er heerlijk uit, rustgevend. Helena.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat rustgevend, mooie foto's en het lijkt me zo fijn om thuis te werken. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een schitterende foto's en de blik op jullie huis wat mooi. Echt genieten hé zo buiten.Ik zag vanavond de eerste beginsels aan de framboos die ik dit voorjaar heb gepland.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. zelfvoorziend zijn is ook mijn droom, maar het grootste probleem is land, het kost veel geld

  BeantwoordenVerwijderen