zaterdag 14 mei 2016

Nieuwe plannen, rabarber en Ameland

Ondanks alle emoties en drukte zijn vriendin en ik vol nieuwe plannen. Degene die kleinfarmhuus al een tijdje volgen weten dat we in 2014 in een biotuin werkten . De opbrengst was voor vrijwilligers en de voedselbank van het leger des Heils. We verbouwden de groenten op stropakjes. Ik zeg wel "we" maar het meeste werk was al gedaan voordat ik instapte in het project 😀 . Vorig jaar lag het het project volledig op zijn gat. Vriendin's man was toen al erg ziek, de meeste vrijwilligers hadden een baan gekregen, dat laatste was prachtig, maar de tuin lag braak. Nu is het zo dat het leger des Heils deze tuin dit jaar afstoot . Kwam de vraag ..wie wil met deze woestenij doorgaan op eigen initiatief ? .. Dus jaaaah, vriendin en ik met een klein aantal andere mensen , we hebben een tuin ! Tis een grote bende maar er staan een aantal appelboompjes, een pruimenboom, veel braam, veel rabarber , twee druivenstokken, een oude kas, een open gebroken schuurtje ( met/ zonder gejat gereedschap :0 )  en een vijver vol kwakende kikkers, hoe leuk is dit !
Volgende week beginnen we . 

Met rabarber kun je veel doen. Ik kook rabarbermoes, rabarberjam, rabarbertaart en dit jaar wil ik rabarbercello maken. In landleven vond ik volgende recept

Nodig

500 gram rabarber in kleine plakjes. 
200 gram suiker
1 vanille stokje
0.75 liter wodka ( ik gebruik brandewijn)
Grote weckpot of fles.

Bereiden

Doe de gewassen en gesneden rabarber in een schone pot, voeg de suiker en het open gesneden vanillestokje toe. Giet er genoeg wodka over tot de stukjes ruim onder staan. Doe de deksel erop en schud alles even goed. Laat de likeur 3 tot 6 weken staan op een donkere plek. Schud de pot af en toe even om. Zeef de vloeistof en giet de vloeistof terug in de pot of in mooie flesjes . Zet nog eens 3 tot 6 maanden weg op een donkere plek om te rijpen. Serveer de rabarbercello koud. Gooi de rabarberstukjes niet weg, ze zijn heerlijk over ijs :)


 


 

In mijn eigen tuintje bij huis groeien ook nog vijf rabarber planten , we kunnen even vooruit zeg maar. Buren, kinders en schoonouders, we kunnen heerlijk delen .

Gisteren gingen grandpa en ik naar Ameland. Grandpa heeft daar een klant dus eens per jaar maken we van een werkdag, een dagje uit. Het was heerlijk weer. We wandelden, zaten fijn in de zon op een beschut plekje van een strandpaviljoen en genoten van elkaar , de wind en de zee. Grote heerlijkheid.


Liefs grandma


16 opmerkingen:

 1. Wat leuk die tuin, veel plezier dat gaat vast een heerlijke en mooie eettuin worden.
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Afgelopen week maakte ik salade van rabarber met komkommer, aardbeien en bolletje geconfijte gember en wat siroop ervan, was lekker. Maar opschieten doet dat niet, de buren hebben zoveel. En ik ben de enige die dat eet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk, lekker genieten op Ameland. Nog net van het mooie weer kunnen genieten?
  Succes met de tuin. Goede pinksterdagen, groetjes, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rabarbertaart: gewoon appeltaartdeeg maken maar i.p.v. appels rabarber in stukjes snijden, met een paar scheppen suiker een uur of twee laten staan, goed afgieten, nog wat extra suiker en een paar eetlepels custards erdoor. Voordat je de rabarber in de deegvorm doet de bodem ook met custard bestuiven. Afbakken als appeltaart.

  Afke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook een lekker idee. Ik gebruik meestal dit recept http://kleinfarmhuus.blogspot.nl/2014/05/moederdag.html

   Verwijderen
 5. ik heb je rabarcellorecept ook meteen meegenomen en wie weet! bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk die tuin! Spannend, klinkt bijna als een geheime tuin! Wordt vast helemaal leuk! :-)
  ...hm...kan beroerder hé, voor je werk naar Ameland! ♡
  Smulse van de rabarber!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De tuin is ligt ook op een plekje waar je het niet verwacht, aan een onopvallend straatje tussen de woningbouw en een grote loods. Als het weer wat lijkt zal ik foto's plaatsten

   Verwijderen
 7. Veel succes met de braakliggende tuin, als je nog een recept zoekt om drank te maken van rabarber kan ik rabarber champange erg aanraden: http://justlikemynanmade.blogspot.nl/2011/02/rhubarb-champagne-alcoholic-or-not-its.html
  Gr. Huub
  http://dekeuterij.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prima recept , van de volgende lading rabarberga ik champagne maken , bedankt voor het delen.

   Verwijderen
 8. Wat een mooi initiatief die tuin!! Zal wel veel werk zijn, maar wel heel gaaf project! Wij krijgen per 1 juli ook weer een tuin, zo blij! Ik zal er snel over schrijven zodra we verhuisd zijn;-)

  BeantwoordenVerwijderen