donderdag 31 augustus 2017

Imkeren

De imkercursus is bijna afgelopen. In oktober hebben we examen. We hebben echt veel geleerd. Prachtig om te leren hoe zo een volkje leeft en werkt, t is een hele maatschappij in een kast hoor. Elke bij heeft een functie en mam o man wat zijn het harde werkers.
We hadden met een groepje van drie een eigenste kas om te onderhouden, we leerden hoe we de varoamijt moesten bestrijden en waar we op moesten letten bv is er genoeg voer, is er broed ( open en gesloten) en is er genoeg honing om te slingeren. 
Dat laatste was er genoeg, op een dag in juni slingerden we pottenvol heerlijk bloemenhoning , echt vloeibaar goud.
Afgelopen zaterdag hadden we de laatste praktijkdag. We gingen naar de hei, de Hoge Stoep, daar stonden onze kasten, bomvol heerlijkheid. 

Vriendin en ik zijn de enigen die nog geen bijenvolkje hebben. We waren allebei druk deze zomer en bovendien veel op pad. Ik weet ook niet of het imkeren echt iets voor me is. Ik voel me toch een  beetje bezwaard om alle honing van de bijen te halen, het is tenslotte hun wintervoorraad he. In plaats van alle honing slingeren en dan bijvoeren, met suikerwater, in de koude maanden zijn er ook imkers die maar een paar raten slingeren en de rest aan de bijen laten, dat spreekt me meer aan. Ik zal me er de komende maanden eens in verdiepen.

Liefs grandma.

6 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Ja vooral in het voorjaar. Regelmatig de kas nakijken en beducht zijn op het zwermen. Vanaf september is het dan weer rustig.

   Verwijderen
 2. Ziet er leuk uit! Hier op de Veluwe staan ook heel veel bijenkasten op de hei :)... Toevallig schreef ik vanmorgen een blog over onze picknick op de hei en het 'even spieken' bij de kasten :)...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las het op je blog. Fijn he die rust en ruimte op de hei !

   Verwijderen
 3. Ik snap helemaal wat je bedoelt met je bijen en meer zorg voor de bij zelf...kijk eens bij WellBeeing.org Zij zetten zich in voor het welzijn van bijen.
  Bij Stadstuinieren stond een boeiend interview met de stadsimker van Amsterdam.Ook hij gaat voor meer de bij de bij laten en niet alles uit de kast leegroven ten behoeve van de mens.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen