vrijdag 5 oktober 2018

Zelf zeep maken .

Al geruime tijd wilde ik mijn eigen zeep maken. Op een of andere manier kwam het daar niet van. Het is gek maar nu ik weer aan het werk ben en dus mijn tijd beter moet plannen, hou ik zelfs tijd over , hoe gek is dat! Afijn na vele youtube filmpjes en het lezen van ideeĆ«n van anderen ( kijk es bij Moeskersmoestuin, zij is zo leuk met de zelfvoorziening en duurzaamheid bezig šŸ¤— ) ben ik vandaag aan de slag gegaan. Het materiaal , de kommen, staafmixer ed gebruik in het vervolg alleen nog maar voor zeep ivm NaOH he.

Ik zette alles klaar, deed plastic handschoenen aan, een vest met lange mouwen en mijn eigen bril als veiligheidsbril op mn neus, want ja, je wilt geen bijtende spetter gootsteen ontstopper op je vel of in je ogen.

Olie afwegen ( olijfolie en kokosolie), NaOH afwegen evenals het water. Twee eetlepels honing met 45 druppels sinaasappel essence en wat kurkuma, die laatste voor een mooi geel kleurtje door elkaar geroerd. 
Het water en NaOH gemengd , dat deed ik buiten...griebels het spul werd heet zeg ! In huis de olie gesmolten en toen die ongeveer dezelfde temperatuur had als het natroloog, alles met de staafmixer gemengd. Zodra de olie en het geprepareerde water bij elkaar komen zie je al een reactie, het wordt troebel en na een paar minuten wordt het dikker. Op dat moment deed ik er het mengseltje van honing, kurkuma en essence bij.


Net vla ofzo

Nog even flink mixen en toen kon ik het in de vorm gieten, in dit geval in twee siliconen muffinvormen die ik voor 0.25 cent bij de kringloop had gekocht. Nu moet het hard worden, morgen kunnen de zeepjes uit de mal en dan moeten ze nog 6 weken rijpen. Kijk,  en als ze dan ook echt goed zijn gelukt dan geef ik jullie het recept šŸ˜œ.


Liefs grandma.9 opmerkingen:

 1. Inderdaad, jezelf goed beschermen bij zelf zeep maken. Bij de bouwmarkt kan je voor een paar euro een veiligheidsbril kopen, ook handig met oud en nieuw.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk hoor, ik heb ook al heel wat gelezen over het zelf zeep maken, maar heb het nog niet aangedurfd. Het klinkt altijd zo gevaarlijk. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk he een chemisch fabriekje in je keuken maken. Zijn alle ingrediƫnten food grade of niet? Zijn ze uberhaubt veilig voor contact met de huid? NaOH is gewoon een chemicalie met bijbehorende gevaren. Op het lab niet zonder afzuiging te gebruiken en wij gaan gewoon leuk zeepzieden in onze keuken zonder voldoende afzuiging? Waar de zeepfabriek aan allerlei veiligheidseisen moet voldoen kunnen we gewoon in onze keuken onbeschermd hetzelfde doen omdat we denken milieuvriendelijk en veilig bezig te zijn?
  Liever niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ah, wat leuk! Ik zou het best eens willen proberen, maar dan zonder de chemische troep erbij, zou dat ook kunnen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zou het met basiszeep kunnen proberen, dit is neutrale smeltzeep dan hoef je alleen maar je eigen ingrediƫnten toe te voegen. In de basiszeep zit wel NaOh maar dan hoef je er zelf niet mee aan de slag.

   Verwijderen
 5. Het lijkt me een behoorlijk spannend iets, zelf zeep maken. Ik ben benieuwd hoe ze worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen