donderdag 6 december 2018

Zelf bijenwasdoeken maken

Niets is zo makkelijk als je eigen bijenwasdoek maken. Je neemt een mooi katoenen stofje, niet te dik maar zeker niet te dun, en knipt deze in de grootte die je handig vindt. Verwarm de oven voor , niet hoger dan 100 graden!

Leg een stuk bakpapier op een bakblik en leg daar je lapje op.


Verdeel een aantal bijenwas korrels of geraspte bijenwas van een blok, op de stof.Schuif het bakblik in de oven en laat de bijenwas smelten, let op dit gaat vrij snel. Haal het bakblik uit de oven en verdeel de gesmolten bijenwas met een kwastje mooi over het lapje stof daarna nog even in de oven. Haal het blik uit de oven, pak de bijenwasdoek bij twee hoekjes en wapper er een beetje mee, de bijenwas stolt erg snel, en klaar is kees.
Door de warmte van je handen vormt de doek mooi om bv een schaaltje. Je kan er ook je brood of kaas in verpakken. Mooi alternatief voor plastic folie of aluminium folie. 
Je kan de doeken spoelen met lauw water of voorzichtig schoonmaken met een druppel afwasmiddel en lauw water. Heb je het idee dat na verloop van tijd de was niet meer zo goed verdeeld is dan kun je de doek weer verwarmen in de oven. 
Een bijenwasdoek gaat ongeveer een half jaar mee. 

Het schijnt dat je bijenwasdoeken ook kunt maken met een strijkbout. Leg je lapje met bijenwaskorrels tussen 2 stukken bakpapier en strijk dit op wolstand, eventueel kun je de temperatuur iets hoger zetten, kwestie van uitproberen.


Liefs grandma.


7 opmerkingen:

 1. Gebruik jij ook jojoba olie erbij? Ik wil ze ook zelf gaan maken en heb al stof en bijenwaskorrels in huis :)...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Nee ik doe er geen jojoba olie bij maar ik heb wel you tube filmpjes gezien van mensen die dat wel doen .

   Verwijderen
 2. Staat hier ook al even op het lijstje. Twijfel ook nog over de olie, of die echt toegevoegde waarde heeft. Hebben ze laatst wel voor de bijenkasten gemaakt, zonder olie ging beter dan met.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb laatst met olie erbij gemaakt, maar ik vind de doek vet en helemaal niet stug. Als ik er weer 1 ga maken doe ik het zonder olie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed plan. Persoonlijk vind ik de doeken prettiger als ze stug zijn, ze vormen dan beter door de warmte van je handen. Je kan de stugheid aanpassen door iets minder wijenwas te gebruiken mocht je soepeler doeken willen.

   Verwijderen