zaterdag 21 september 2019

Moestuin, oogst en een lelijk eendje

Vandaag stonden we op tijd op, het was zo'n ochtend waar je energie van krijgt. Hops ontbijtje, hond uitlaten en aan slag. Grandpa snoeide een hoge laurierkers-heg, maakte een paadje van het snoeimateriaal en houtsnippers. Van oude betonklinkertjes maakte hij een stevige rand tussen het paadje en de moestuin ( ik zal binnenkort een foto plaatsen) . De heg naar het bijengedeelte werd onder handen genomen en hij maaide het gras. Ik deed eerst wat opruimdingen in huis, afwassen en de was enzo. Daarna ging ik ook buiten aan het werk en wat was het heerlijk weer he !!

De moestuin was een grote droefenis, er groeide veel komkommerkruid,  klaver en bijzonder veel goudsbloem. Uitgebloeide planten werden uitgetrokken en in de kruiwagen naar de grote compostbult achterin het bosje gebracht, ik moest vier keer met de kruiwagen naar achteren. Wat bloeide liet ik staan omdat de bijen er nog steeds van snoepen.  Ik plukte rijpe appels, vond nog wat snijbonen en late frambozen, er waren nog veel courgettes en in de kas groeide nog een komkommer. Daarna spitte ik de grond wat om, harkte los spul bij elkaar en voíla de helft van de moestuin was netjes. Terwijl grandpa het gras maaide brandde ik het tuinpad schoon, het leek wel voorjaar zo druk waren we.

Afgelopen week haalde ik de laatste bietjes voor de weck uit de tuin, genoeg voor 3 potten deze keer, in totaal staan er nu 7 grote potten met bietjes op de plank, dat is niet voldoende, ik wil 10 potten van alles 😊. Dit jaar moeten we bijkopen, helaas.

Bij de groenteboer had ik  2 ananassen voor 79 cent gekocht en ook die maakte ik in weckpotjes.


En natuurlijk werden de snijbonen verwerkt en ingevroren.


Ach dat oude molentje kreeg ik jaren geleden van mijn schoonmoeder en hij doet het nog steeds prima.

Grandpa werd vorige week 61 en als kadootje had ik een lelijk eendje gereserveerd bij huureendjes.
Het eendje was grandpa's eerste auto en daar hebben we heel wat avonturen mee beleefd :)
Het was een groot succes, we hebben het zo naar onze zin gehad.
We werden om 10.00 verwacht en kregen koffie met koek, daarna mocht je een route kiezen en gingen we naar buiten waar een lavendelblauw eendje op ons stond te wachten. Dat geluid van een eende motor, het pookje, het cabriogevoel en de klapraampjes, een feest van herkenning.


We waren de hele dag op pad, de tocht leidde ons o.a.naar Aalden, Westerbork, Dwingeloo ( waar we het bezoekerscentrum bezochten) Ansen, Oosterhesselen enz .  Het was fantastisch.
Her en der stonden kraampjes langs de weg en natuurlijk moest ik dan even kijken wat ze verkochten. Bij een kraam kocht ik een pond cranberry's voor 2 euro, fijn hoor. Die zijn trouwens ook nog verwerkt vandaag, 5 potjes cranberry saus , heerlijk!
Om 18.00 waren we weer thuis, moe maar zeer voldaan.

Morgen gaan op condoleance bezoek, een tante is overleden...aansluitend dan naar Groningen om een kopje koffie te drinken bij jongste dochter. 

tot snel, liefs grandma.3 opmerkingen:

  1. Wat een leuk cadeau, zo'n tochtje met een Eend! En jullie deden ons dorp ook nog aan, mooie omgeving wonen we toch, niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wist niet,dat je zo'n eend kon huren. Wat een herkenning

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Allereerst gecondoleerd 😔 en die eend, dat weet ik nog! 1977, 78 volgens mij ...

    BeantwoordenVerwijderen