zaterdag 23 november 2019

ratten

Regelmatig komt een van de katten thuis met een dode rat, die legt hij netjes voor de deur, soms heeft hij er al een paar hapjes van genomen, de rest mogen wij hebben.


brrr 

Ik  moet altijd denken aan de woorden van Ome Bart, als je er één ziet dan heb je er vijftig, mag toch hopen dat dat niet waar is. Het hoeft je trouwens niets te verbazen , de meeste mensen hier in een buurt hebben een houtkachel, dus een houtopslag.  Zo'n houthok is een ideale plek voor het z.g.n ongedierte. Naast ratten zullen er vele muizen leven in onze directe omgeving en regelmatig zien we drollekes van steenmarters, dus ja...
Kippenhokken en dus voer zijn ook aantrekkelijk voor ratten, daarvan zijn er genoeg in de buurt.

In vrouger doagn wussn wie wel roat met rattn, aldus schoonvader. Hij groeide op op een boerderij en daar hadden ze veel last ratten. Een van hun methodes was een rat spiesen met een hooivork , t arme beest gilde dan in doodsnood voor het de geest gaf, wat de andere ratten een tijdlang op afstand hield. Later stonden her en der schoteltjes met rattengif....
Nou wij houden het op onze katten als rattenverdelgers en prijzen ze regelrecht de hemel in als ze een rat gevangen hebben.

Vandaag ben ik in de tuin aan het werk geweest, k heb nog wat groentebedden voorzien van mest en ook in de kas gooide ik wat flinke scheppen mest. Tussen al het onkruid vond ik nog een maaltje bietjes, die staan nu te koken op de houtkachel. Lekker om een salade van te maken met wortel en peterselie.

2 middelgrote bieten, gekookt en in blokjes gesneden.
1 winterwortel, gekookt en in blokjes gesneden.
een handvol peterselie ( fijn snijden)
beetje citroensap
peper en zout
geroosterde pompoen en zonnenbloempitjes
evt wat granaatappelpitjes

meng de in stukjes gesneden groente in een kom, roer daar de peterselie, het citroensap en wat peper en zout doorheen. Strooi er de geroosterde pitten en de granaatappelpitjes over. Lekker bij quinoa, brood of gewoon zo met wat tahin of humus.

Dit recept komt van good eatings, hier staat het volledige recept en meer :)liefs grandma.
4 opmerkingen:

 1. Muizen vind ik niet eng,maar ratten,die zijn een slagje groter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ratten zijn overal, ook waar geen houtopslag of kippen te vinden zijn. In grote steden, op het platteland, waar mensen wonen zijn ratten. Ook mijn katten doen me regelmatig zo'n beest kado !Ik woon op het platteland, maar vroeger in de stad keek ik 's avonds wel eens naar beneden vanaf het achterbalkon naar een binnenplaats. Ook daar zag ik ze scharrelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ze moeten er zijn, maar ik zie ze nooit. Een van mijn vorige katten kwam er wel mee thuis, maar mijn huidige kat komt niet verder dan een vogeltje of een muisje. Ze is bijna 10 jaar en volgens mij niet meer zo actief. Ze zit vrijwel altijd in huis, lekker te slapen en gaat niet meer op avontuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Brr! Een rat door m'n achtertuin zien rennen vond ik al niks (vorige huis) maar zo half opgegeten op m'n deurmat vinden? Echt griezelen!

  BeantwoordenVerwijderen