maandag 22 mei 2023

hoe het gaat, asperges wecken en een raadsel

Hoe het gaat, tja daar kan ik kort over zijn....alles weer terug bij het oude, helaas.

Op mijn vorige blog schreef ik dat mijn schoonouders 24-uurszorg kregen, schoonmoeder was dermate slecht te pas dat dit de allerbeste optie was. Na 10 dagen, rust en verandering van medicatie, krabbelde schoonmoeder zowaar wat op. Ze kon weer zelfstadig naar het toilet en kon zich weer een beetje redden. Er werd besloten dat de 24-uurszorg  financieel niet meer verantwoord was. Schoonouders hebben op de dag af 2 weken zorg gehad, daarna hebben we het familierooster weer opgepoetst en zo zijn we weer terug bij de oude situatie, iedereen is overbelast dat kan ik je wel vertellen. De direkte zorg, adl, wordt gedaan door het verzorgingshuis waar ze gebruik van kunnen maken voor de rest moeten ze het zelf doen en dat willen ze ook, ook al kunnen ze niet. Ieder familielid doet weer zijn deel, oppassen, de was en koken. 


super handige mealprepbakjes :) 


Ik ben veel in de tuin aan het werk, echt heerlijk. Trouwens, mijn bloemkool, boerenkool, broccoli heb ik opnieuw moeten zaaien we hadden nl een kas-kraker, een slak had zich verschanst in mijn kasje met de intentie om alle zaailingen in de pootbakjes op te eten, het is hem gelukt zeg maar :0. Ik heb de bakjes met zaaigoed voor alle zekerheid maar weer in  huis gezet.

Op de markt waren de asperges spotgoedkoop, 1 kilo voor € 4,98 ( later zag ik ze bij een andere kraam voor maar  € 3,50 per kilo !). We kochten 4 kilo. Vrijdag aten asperges met een kaassausje en een eitje en zaterdag aten we romige asperge soep met kaas en vegaspekjes, de rest van de asperges heb ik geweckt.  

Asperges wecken is heel eenvoudig.

Schil de asgerges, spoel ze schoon, snijd ze in stukjes en doe ze in steriele potten, schoon water erbij, sluit de potten af en weck ze 2 uur op 100 graden, ieziepiezie. 

beetje teveel water in de potjes, geeft niet, t zal er wel om smaken.


Je kan ze ook makkelijk invriezen. Schil de asperges, spoel ze schoon, snijd ze in stukken en doe ze, rauw, in een bakje of zakje, hopsa voorjaarsgroente voor in de herfst/winter.

Zaterdag ik maakte ook aardbeien/rabarberjam, jawel lieve mensen, het heerlijke seizoen van oogsten en inmaken is begonnen.



Kom ik toe aan het raadsel. Vrijdag belde zoon van het dorp, ze hadden in een hoop compost en droge mest een nest gevonden. Kunstig in elkaar gevlochten en er kwam een zoemend geluid uit er was geen vliegverkeer. Of wij dit nest ergens een plekje konden geven want zij ruimden de hoop op. Ik heb het nestje op een rustig plekje in ons bosje gelegd, in de takkenwal. Ik denk zelf aan grond-of zandbijtjes, misschien hommeltjes .... of ander minder lieflijk gespuis.. Wie weet waar dit nest van is...?? Ik wil het liever niet openmaken...






voor nu, een fijne dag, liefs grandma.


9 opmerkingen:

  1. Maar als iedereen gewoon doet wat ie deed qua zorg voor je schoonouders krijg je idd wat je had. Om de zorg te krijgen die je nodig hebt moet je als familie ook echt aangeven dat het niet (meer) gaat. Wat ik merk is dat de aanvragers vragen vaak beantwoorden met: ja, ze kunnen dit wel zelf als en dan komt er dus een begeleiding uit: als ik het doe, als mijn schoondochter het doet (verbazingwekend zijn het vaak dochters en schoondochters die mantelzorg verlenen en bijna nooit zonen of schoonzonen). Het antwoord is dan eigenlijk nee. Maar omdat het al georganiseerd is waarom zou de maatschappij dan verder bijdragen. De tip is vooral: als je zorg wil, wees dan eerlijk, heel eerlijk. Kun je het nog zelf zonder hulp: nee, dan is het antwoord dus nee, en niet ja maar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeer mee eens. Duidelijk aangeven voor jijzelf of iemand anders langdurig uitvalt. Zelf 4 jaar gedaan....veel te lang!!! Sterkte maar vooral wijsheid. hrtlkgrt Marle

      Verwijderen
    2. Mijn oma weigerde met behulp van 1 zoon heel veel hulp die ze wel nodig had. Die zoon zei dat ze het niet toegewezen kreeg, maar steunde mijn oma in het niet nodig hebben vaan zorg. Oma en zoon hebben daarmee 3 (schoon)dochters en 3 Schoon)zoons in een burnout/overspannen/uitgeput weten te jagen. Het was alle dagen heel hard rennen voor 6 (schoon)kinderen en hun 14 (aangetrouwde) kinderen. Tot er kleinkinderen woest werden en zelf dingen gingen regelen. Apotheek de boel laten bezorgen in blisters ipv zelf alles elke week uit tig potjes en blister in de medicijnbak op tijd te stoppen, fysiotherapeut en pedicure aan huis, bloed prikken door de assistente voor de diabetes ( en evt andere zaken) aan huis, uitslagen in de app. Schoonmaken, thuiszorg (meer dan genoeg dat nooit gedaan raakte en meer dan genoeg gepoetst wegens incontinentie) , thuiszorg voor adl, buren die even de maaltijd pingen in de magnetron (ipv dat er.iemand 2 keer r30 minuten moest rijden tijdens spits en etenstijd. Uiteindelijk is oma 6 keer met de ambulance afgevoerd.in een maand of 3 en werd ze via de revalidatie direct in de 1na zwaarste zorgcategorie opgenomen in een tehuis. 20 volwassenen bijna compleet op een hoop..

      Dus trek allemaal aan de bel dat het niet gaat. Want op de.lange duur is alles uiteindelijk teveel.

      Verwijderen
  2. Klinkt als zwaar, de situatie rondom je schoonouders. Kan niet anders dan sterkte wensen.

    Je tuinwerk andersom. Dat klinkt heerlijk, en die asperges en zelfgemaakte jam lijken me geweldig! Dat mysterieuze nest... ik hoop dat er een vervolgblogje over komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De zorg voor schoonouders heel herkenbaar. Hier ook gehad met alleen schoonmoeder, kwam in februari pas verandering toen ze in het revilidatiecentrum zeiden je kan niet meer zelfstandig wonen. Ze was opgenomen om te revalideren na krachtverlies door corona. Zelf is ze het hier nog steeds niet mee eens, maar ze woont nu in verpleeghuis met 24-uurszorg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waarschijnlijk een hommelnest (steenhommel?). Wij hebben een vergelijkbaar nestje zitten in 1 van onze nestkasten voor de koolmezen. Als je het nestje benadert, dan begint het ook hard te zoemen. We zien de steenhommel regelmatig heen en weer vliegen via de nestopening van de nestkast.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Let op eigen gezondheid,want de mantelzorg is zwaar

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heel raadselachtig zeg! En het is ook echt zo mooi rond! Ik voel wel met jullie mee wat betreft de intensieve mantelzorg. Dat zal vast een wissel trekken op iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. als je het mantelzorgen met elkaar regelt,maak goede afspraken en maak een schriftje.schrijf op wat er gedaan is als je bij de schoonouders geweest ben scheelt een hoop vragen en gezeur.

    BeantwoordenVerwijderen