zondag 27 oktober 2013

dilemma's zelfvoorziening 1

Na een hele heerlijke tijd van drukte met kinderen en kleinkinderen tijd voor een nieuwe overpeinzing. Het weekend was vol kinderpraatjes en babygeluidjes. Zoon en schoondochter kwamen ook langs met oudste kleinzoontje , konden neefjes en nichtje elkaar weer even zien. Over een een paar jaar hebben we hier vast een belhamel bende :)
Tijdens de picknick op zaterdagochtend om 7.15 voor de houtkachel , kompleet met kaarsjes , fruit, beschuitjes en met een klein peutermeidje in kleermakerzit op een kleedje besefte ik me iets. Hoe kunnen mensen tijd vinden om zelfvoorzienend te zijn temidden van kleine kindjes, huishouden en daarbij ook nog een baan !! Hoe doet iemand dat !!

Ik loop daar zowiezo tegenaan hoor. Werk en zelfvoorziening. We hebben geld nodig voor de vaste lasten die blijven, ziektekosten, auto verzekering, energie enz.
Als ik niet zou werken heb ik wel tijd maar geen mogelijkheid om iets aan te schaffen wat onze zelfvoorziening mogelijk maakt bv de glorieuze zonnepanelen of extra brandhout. Als ik veel werk heb ik wel geld maar geen tijd en eigenlijk ook geen energie om bv. uren in de tuin te werken.

Een volgend punt is, kippenslachten. Natuurlijk doe ik dat maar soms is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Het kippenhok zit aardig vol met  kippen, een aantal van de dames legt al in geen weken een ei, daar moet iets gebeuren maar welke kip is niet leggend ? Daarnaast loopt er nog steeds een, door vaders, verbannen klein haantje los in de tuin. Ook geen probleem ware het niet dat hij nu een vrouwtje aan zijn zijde heeft, een klein bruin kipje uit het laatste nest, samen scharrelen ze door de tuin en s' nachts zoeken ze een slaapplek in een hoge conifeer. Moet ik dit prille geluk verstoren of niet??
Oh-hof zijn dit allemaal excuses om niet te slachten deze maand.
Afijn, ik wil " netjes '' vlees eten dus heb ik mezelf voorgenomen eind deze week het zaakje geregeld te hebben. Jawel.

liefs grandma5 opmerkingen:

 1. Een heel herkenbaar dilemma, Ik ben natuurlijk nu aan het plannen voor volgend seizoen. Er komt een weckpan in huis, er moet in de tuin gewerkt worden, het idee dat ik dit naast me werk ga doen is best pittig. Ook het huishouden zal gedaan moeten worden en aangezien ik 1 dag minder werk vind ik dat ik meer moet doen.

  Het is soms wel lastig alle idee├źn samen te voegen maar als ik vandaag dan het gas en elektra opschrijf en het minder is dan die week er voor. Word ik gelukkig en ga ik er toch mee door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou inderdaad, zo is het precies. Het hele zelfvoorzienend bezig zijn gaat ook niet van de een op andere dag, he. t Is stapje voor stapje :) , keuzes maken en ja best pittig.

   liefs

   Verwijderen
 2. Het is inderdaad een dilemma.
  De ultieme droom is natuurlijk dat je geheel losgekoppeld kunt leven van al die zaken die je net opnoemt en in principe nagenoeg zonder geld kunt leven.
  Helaas vergt dat nogal wat investering en een heleboel kennis.
  Hoewel er in Amerika voldoende huishoudens zijn die dit met een beperkt budget toch hebben weten te realiseren. Ze leven wel heel erg basic en het is heel hard werken, maar dan ben je echt zelfvoorzienend.

  Succes bij het slachten. Heb je een mogelijkheid om de kippen gemakkelijk te plukken? Anders is het wel een hele klus.
  Maar die kipjes zijn het werk meer dan waard: super lekkere scharrel, bio kipjes.
  Wat zullen jullie daar van genieten.

  Enne, als het jou niet lekker zit zou ik Romeo en Julia gewoon nog lekker van het geluk laten genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Romeo en Julia hihi vanaf nu zal ik ze zo noemen

  BeantwoordenVerwijderen