vrijdag 11 april 2014

tuinieren hier en daar

Vanmorgen heb ik op de markt plantjes gehaald, ik kon het gewoon niet laten. Zelf opkweken is natuurlijk het leukst maar soms is het lekker makkelijk om een paar plantjes in de tuin te zetten en bovendien  lijkt het dan al wat :). Zo kocht ik 10 witte kool, 10 rode kool, 5 broccoli en 5 sla plantjes. Ook nam ik een potje thijm, rozemarijn en bieslook mee want  kruiden heb je nooit genoeg. Op de terug weg ging ik langs de bio-tuin om me officieel aan te melden als vrijwilliger voor de stro-pak-moestuin. Afgesproken dat ik twee vrijdagen in maand meehelp, ik vind het zo leuk. Het groeit en bloeit daar prachtig, mooi project. Ik kreeg van lieve vriendin een stek selderij en een polletje bieslook mee, fijn die kunnen ook allemaal in de tobbes.
Bijna alle plantjes staan al in de grond. De koolplantjes heb ik in een bak gecombineerd met uien en worteltjes. De hele bak afgedekt met insectengaas goed tegen de koolvlieg, wortelvlieg en lieflijke vlindertjes. De sla plantjes staan her en der in tuin, die doen het overal. Het nieuwe gedeelte is ook zover klaar  Ik plantte daar wat aardbeienstekken, pootte nog wat aardappelen en capucijners Over een paar weken komen daar de drie gezusters. De drie gezusters staan voor bonen mais en pompoen. Die groeien goed samen. De mais moet zeker 15 cm hoog staan voor je de bonen poot en de pompoen zaait, anders valt het zaakje om. 
Het is zo heerlijk om bezig te zijn in de tuin, lekker aards :)

De kleine konijntjes doen het goed het lijkt of ze al een vachtje krijgen.

Bij de kippen inspectie ( een keer in de zoveel tijd kijk ik ze even na )  zag ik dat 2 van de belhamelkippies kalkpoten krijgen. Bah. Morgen even dettol halen. We maken een dettol oplossing in een bakje, zetten de kip met de aangedane poten in het bakje , even in laten werken, goed afdrogen en de pootjes insmeren met vaseline. Na drie weken herhalen. Het hok  moet natuurlijk ook goed uitgeboend worden, zucht, dat wordt een zondag karweitje.

Nu eerst happy hour, biertje voor grandpa, wijntje voor t omaatje.Fijn weekend .liefs grandma


4 opmerkingen:

 1. Fijn die plantjes van het tuincentrum! Ik had er ook enkele, je kan wel zien dat die een voorsprong hebben op mijn eigen zaaisels, maar daarmee komt het vast ook goed. Ik ben straks benieuwd naar je 3 gezusters..of het werkt zoals ze zeggen :)
  groetjesss

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hou je op de hoogte wat betreft de zusjes ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker al die groentes planten in de tuin en nu maar wachten tot ze groot genoeg zijn voor de oogst. Vind jij ook dat zelf verbouwd beter smaakt dan groente uit de winkel?

  Ik heb ook kippen dus bedankt voor de tip over de behandeling van kalkpoten.

  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind groente uit eigen tuin heerlijk. Zo uit de tuin op je bord. Smaakt naar vroeger, mijmermijmer.

   Liefs

   Verwijderen