woensdag 4 juni 2014

windmolentje

In onze gemeente zijn ze faliekant tegen windmolens. Ik begrijp dat niet zo goed, als de molens ver genoeg bij de huizen vandaan staan heb je naar mijn idee nergens last van. Ooit woonden we naast mensen die een grote windmolen in hun tuin hadden staan. We hadden daar één uur per dag last van, van de slagschaduw wel te verstaan. Deze molen stond  pal tussen de huizen. Niemand die daar over zeurde. Persoonlijk, ( dat zeg ik er maar even bij aangezien vele mensen het NIET me eens zijn ) vind ik de reuzen nogal imponerend, majestueus eigenlijk. Zeker niet lelijker dan de gewone elektriciteits- masten.


Nu is er sinds kort geleden een kleine windmolen op de markt en ik moet zeggen grandpa en ik zijn een beetje verliefd op deze Liam, http://dearchimedes.com/


Hij is klein, geluidsarm, wekt toch behoorlijk wat stroom op en is enigszins betaalbaar. Binnenkort krijgt Liam, naar het schijnt, er een  kleiner broertje bij. Voor deze  kleinere windmolen heb je waarschijnlijk geen vergunning nodig. Dat maakt het aanschaffen nog aantrekkelijker.
Mochten de zonnepanelen tijdens de wintermaanden niet genoeg stroom leveren dan hebben we altijd het molentje nog ( en s 'nachts natuurlijk ).

We gaan in ieder geval eens informatie aanvragen, to be continued :)

liefs grandma.


19 opmerkingen:

 1. Die aversie tegen windmolens begrijp ik ook niet.
  Zo'n windmolentje ziet er interessant uit, ik ben dus benieuwd naar het vervolg ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja interessant he. Als we meer details weten zal ik dat op mn blog plaatsen.

   Verwijderen
 2. hier ook een stille liefde voor de schoonheid van een windmolen, ben benieuwd naar het vervolg, gr madelief.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo'n heel park achter je huis is vast niet fijn en 'k denk dat mensen vooral de kont in de krib gooien omdat ze iets door 't strotje geduwd krijgen waar ze niet om gevraagd hebben.
  Zelf ben 'k eens op een ochtend door Flevoland gereden terwijl alle, echt alle molens stil stonden vanwege bladstil,da's een raar gezicht kan 'k je zeggen :)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt wat je zegt, kont- en- de- krib, daarnaast speelt wat-de-boer-niet-kent... ook een rol :)

   Zal inderdaad een bizar gezicht zijn geweest allemaal niet draaiende windmolens.

   Verwijderen
 4. Het schijnt dat kleine windmolens niet rendabel genoeg zijn, ze zouden niet meer energie opwekken dan er gebruikt is bij productie. Een intressant artikel hierover lees je hier:
  http://www.lowtechmagazine.be/2009/05/testresultaten-kleine-windturbines.html
  Nu is dit bericht al wat ouder, maar de vraag is of de situatie inmiddels al verbeterd is. Daarnaast, als je zelf een windmolen bouwt van afval is alle energie die je er uit haalt winst. Zoals bij dit verhaal:
  http://www.lowtechmagazine.be/2009/10/zelf-windturbine-bouwen.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik het goed heb is dit molentje behoorlijk rendabel, de Liam zou 300 tot 2500 kw per jaar kunnen opwekken, afhankelijk van waar je woont. Adviesprijs is ongeveer 4000 euro ex btw, je kan subsidie aanvragen. In combinatie met onze zonnepanelen zouden we onafhankelijk kunnen worden van het elektriciteitsnet en dat is, als zelfvoorzieners, natuurlijk onze droom :)

   Verwijderen
 5. ik vind het altijd een beetje vreemd als er in het geval van windmolens gesproken word van landschaps vervuiling en dat mensen er daarom tegen zijn , vreemd dat diezelfde mensen zich schijnbaar niet storen aan meer snelwegen en of industrieterreinen en torenhoge kantoorgebouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik las ook over de grotere molen. Ben benieuwd naar de prijs ne het vermogen van het kleinere broertje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En zelfs al zou een windmolen nu niet rendabel zijn, dan nog is het volgens mij heel belangrijk om er mee door te blijven gaan. Zo kun je verder werkrn aan de ontwikkeling van een model dat wel rendabel wordt. Zelfde geldt voor zonnepanelen. Op de dag dat onze fossiele brandstof op is, zijn zonnepanelen en windmolens zeker te weten rendabel.
  Daarnaast verbaas ik me altijd weer dat mensen tegen windmolens, kernenergie, steenkolencentrales en wat al niet meer zijn, maar matig interesse hebben voor minder energie gebruik. Ze blijven autorijden, tv kijken, computeren, smartphones, tablets, laptops aanschaffen, ook dat alles kost energie om te maken en te gebruiken.
  Poeh, dit was even kort door de bocht, maar het luchtte wel op :) JBR

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :) lekker he , even van je af schrijven. Ik denk er hetzelfde over.

   Verwijderen
 8. Geweldig! Wil ik ook! Toevallig maakte mijn moeder laatst een opmerking hierover toen we langs een serie hoge elektriciteitsmasten reden. Ze snapte niet waarom mensen iets tegen windmolens hadden. Aan die enorme masten waren we toch ook gewend geraakt? Ik persoonlijk heb me nogal geërgerd aan de reacties op het plan van een windmolenpark in zee bij Zandvoort. Want dan zouden de toeristen wegblijven. Nee, dan zet men blijkbaar toch liever een kolencentrale neer of een kerncentrale. Of dat wat is. Bovendien, ik woon zelf ook in redelijk toeristisch gebied met uitzicht op de Duitse windmolens. Ik geloof niet dat mensen daarom wegblijven. En waar moeten we ons nou drukker maken: horizonvervuiling of milieuvervuiling?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. het is net als met al die mensen die buiten gaan wonen omdat ze niet meer in de stad willen wonen en zich dan druk maken over het feit dat ze zo lang in de file staan als ze naar hun werk gaan, ja dat zijn al die andere mensen die net als jij graag buitenaf willen wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. tja, ooit hadden we buurtjes die voor hun rUst gingen rentenieren in het noorden, in landbouwgebied. Viel hun wel een beetje tegen die rust. Landbouwverkeer, hanengekraai uiteindelijk wel gewend hoor :)

   Verwijderen
 10. Ik vind die rij windmolens bij de Ketelbrug vlakbij de Lelycentrale zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen