vrijdag 19 september 2014

koken met...Bram

Ooit kookte schoonzoon met Pasen een heerlijk dinertje voor de familie. Een van de gerechten was deze heerlijke zalm. Ik kreeg het recept later toegestuurd via de mail, ik vond het zo'n gezellig geschreven recept dat ik deze graag met jullie wil delen :).

recept zalm

ingredienten: 
- een hele vis( zorgt voor beter resultaat omdat de vis lekkerder word als hij op het graat word bereid. de presentatie word er ook beter van. je kan vrijwel elke vis nemen die je wilt) of anders mooie dikke moten zoals ik bij jullie had. bij een hele vis reken je ongeveer 250gram pp, bij moten 200g. laat de vis voor je schoonmaken bij de visboer (dus schubben, ingewanden, vinnen laten verwijderen)
- verse kruiden; peterselie, dille basilicum
- citroenen
- grof zeezout, peper korrels
- bosje lente ui
- venkel x2
- olijfolie extra vergine
- droge wijn wit 1/2 glas( maar gewoon een groot wijnglas vol schenken en de helft opdrinken tot dat je het nodig hebt)

bereiding:

verwarm de oven voor op 200 graden

snijd de vis in met een scherp mes aan beide kanten aan de vis ongeveer 5 cm uit elkaar. wees niet bang om de vis kappot te maken maar snijd niet zo diep dat je het graat raakt. door de sneeën gaart de vis mooi egaal en je kan de smaken er beter in smeren.
smeer de vis in met olijfolie peper en zout. smeer vooral de sneeën goed in. wees niet te zuinig met zout en peper, vooral niet het zout.
bij een hele vis stop je de verse kruiden in de buik van de vis samen met schijven citroen. laat de kruiden heel en gebruik lekker veel. bij moten leg je de citroen boven op de vis en de kruiden onder en boven.

snijd de venkel in grote dunne plakken en de lente ui in grove stukken(in 2 of 3 stukken is prima. je zou ze ook gewoon heel kunnen laten)
meng de groenten in een kom samen met wat olie peper en zout

neem een stuk zilverfolie 5 centimeter langer dan de vis en neem deze lengte keer 2. leg de zilvervolie op de bodem van een ovenschaal en maak een bedje van de groente op de folie en leg de vis er boven op. vouw de folie over de vis heen en vouw de folie aan de randen 2 keer strak om(vouwen van ong 2 cm) zodat hij waterdicht word. giet de wijn erin en vouw de open kant 2 keer om zodat het een lucht en waterdicht pakketje is.

leg de vis in de oven en verlaag de temperatuur van 200 naar 180 graden. bij moten kijken of het gaar is na een half uur,maar duurt waarschijnlijk 35-40 minuten. bij een hele vis checken na 45 minuten. snijd gewoon een gaatje in het folie en druk met je vingers in de vis om de gaarheid te bepaken. bereidingstijden verschillen altijd, dus ga nooit uit van een vaste tijd, maar  voel je vlees of vis altijd en bepaal met boerenverstand of de garing juist is of niet.

dit heb ik zelf niet gedaan met pasen maar als ik het beter doordacht had zou ik het als volgt afmaken.
verwijder de citroen en kruiden uit de vis. de kruiden zijn namelijk niet echt lekker meer en hebben hun smaak al afgegeven aan de vis. besprenkel de vis met olijfolie en wat grof zout en versgemalen peper
snijd een klein bosje peterselie en dille fijn en pluk wat fijne topjes van de basilicum, deze laat je heel. strooi de kruiden over de vis heen, zorg ervoor dat het niet teveel is en de vis nog goed zichtbaar is. serveer p.p. een kwart verse citroen die je om de vis heen legt.

je zou ook een andere combinatie kunnen maken van vis kruiden en groenten. je kan bijvoorbeeld kiezen voor grove stukken winterpeen, ui en aardappel met oregano tijm en rozemarijn. gebruik geen groenten die veranderen in pap en als je harde kruiden gebruikt verwijder ze altijd voor het serveren.

geef het wangetje van de vis aan grandpa voor het in stand houden van een gezond huwelijk ;)

dit was deel 1 van koken met bram.  excuses voor de beroerde zinnen en taalfouten ik had niet zoveel tijd ;)

xx bram


We hebben hier met 8 personen van gegeten , bijzonder lekker ! 

Ik zie dat er weer een volger bij is gekomen ! Gezellig , welkom Vrouw Hommel.

liefs grandma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten