maandag 15 december 2014

vellen en pukkels in de pap

We zijn er weer hoor. Lekker een paar daagjes weggeweest, fijn gelogeerd bij B&B  "bij ons thuis" in Maastricht. Ook nog een nachtje bij liefste zus gelogeerd, zo gezellig. Ze woont in een mooi huisje op een heus landgoed, diepe zucht ,beetje jaloers :)
Maar afijn we zijn weer thuis en dat vind ik ook heerlijk.

Als het s morgens zo donker en koud is verlang ik wel eens naar warme pap als ontbijtje. Nu moet ik bekennen dat pap en ik een vreemde verhouding hebben. Vroeger , zeker de hele middelbare schooltijd, at ik 's ochtends pap, brintapap, beschuitenpap, bambix, allemaal lekker. Maar maakte lief moedertje custardpap, oh man, als er maar een velletje in zat moest ik al kokhalzen iieeh. Met een beetje pech was de custard niet helemaal opgelost en zaten er ook van die gladde pukkels in de pap, die voelde je als je een hap nam. Gruwelijk gewoon. Logeren bij een lieve tante werd een drama omdat ze pap als toetje had..   elke dag brrr. Een andere oude tante, een schat van een mensje, had een glazige pukkel op haar voorhoofd en die leek verdraaid veel op de pukkels in de pap of was het andersom?
Beetje een trauma heb ik daar van overgehouden.

Een van de eerste keren dat ik bij grandpa thuis at , kookte schoonmama pap en voor ik kon zeggen " ik lust geen vellen ", pakte ze de garde en klutste zó de vel door de pap. Ik bliefde die avond geen pap. Tja.
Nu eet ik af en toe havermoutpap, ook klontjes en pukkeltjes maar die horen erin he :) , brinta kan me ook nog wel bekoren . Dus heel af en toe, als ik verlang naar een kom hete pap dan neem ik dat.

Gek he, dat zulke herinnering zomaar boven komen drijven.


liefs grandma
11 opmerkingen:

 1. Ja wij noemden het vroeger pukkeltjespap.;-) Zelf maak ik het ook maar dan wel zonder die klontjes Appels met kaneel en jam in een schaal ,pap er over en dan in de oven.Echt lekker hoor;-) Als je er wat boter en suiker over strooit krijg je geen vel. Geniet nog maar even na van je verwendagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat jullie leuke dagen hadden.
  Haha, ja die vellenpap ken ik ook van vroeger maar gelukkig was mijn vader gek op die vellen dus die kon ik op zijn bord erbij deponeren.
  Inmiddels zoveel jaren verder maken die vellen me niets meer uit, ik eet ze er gewoon bij op :-) Maar manlief blieft die vellen ook niet dus als hij ook pap wil eten schep ik het vel er af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat helpt tegen puddingvellen is zodra de pudding in de vorm zit er suiker dun over verdelen dan komt er geen dik pudding vel op of een velletje plasticfolie eroverheen leggen en laten zitten tijdens het afkoelen.

   Verwijderen
 3. Wat heerlijk dat jullie zo genoten hebben. Wat klinkt dat bekend van de vellen en klontjes in de pap. Ik griezel ervan misschien mede omdat we het als kind thuis tegen heug en meug op moesten eten . Zelfs pudding vind ik verschrikkelijk alleen sommige van Mona gaat dan nog. Manlief en kids zijn gek op pudding en je doet ze geen groter plezier dan de pan leeg laten maken na het koken van pudding. Als ik pudding of vla maak en er zit een klontje in dan is er gelukkig de mixer .

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ow als kind al niet weg kunnen krijgen en nu nog niet haha het kippenvel stijgt bij het lezen van je blog hahha
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik liep vroeger stage in een vakantiekolonie. Wreedheden met die pap. De kinderen moesten hun uitgekotste pap met vellen weer opeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tijdens het afkoelen af en toe roeren voorkomt velvorming. Bijv eerst na 10 minuten, dan na een kwartier en dan nog na een half uur

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb je blogpost niet gelezen, alleen de titel was genoeg om te kokhalzen ;)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij ons was het vel hetgene waar we om vochten. Net als het verse kapje van het brood. Heerlijk vonden we het. Gek he zo'n andere beleving?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vechten in overdrachtelijke zin he? ;)

  BeantwoordenVerwijderen