donderdag 18 juni 2015

Vraag en antwoord, voor Clarien en Ipie

      
Clarien vroeg wat ik met alle aardbeien doe en of ik iets wist om ze suikervrij/arm te bewaren. Nou Clarien de meest suikervrije manier is denk ik invriezen, los op een bord invriezen en ze later in een bakje doen. Ik doe dat ook met de bosbessen en de frambozen. Later bedenk ik dan wat ik er mee wil doen. Vorig jaar heb ik een heleboel pruimensap zonder toevoegingen ingevroren, een paar weken terug heb ik hier nog jam van gemaakt.Verder maak ik jam met behulp van Marmello. Op een kilo fruit gebruik ik dan maar 300 gram suiker én een zakje marmello. Er is zelfs een variant waarbij je geén suiker hoeft te gebruiken. Marmello kun je kopen in de natuurwinkel.

                                                    

Naast jam maak ik ook altijd een aantal potjes met aardbeien op lichte siroop :) zo lekker.

Je kan fruit prima inmaken zonder suiker, je moet het dan alleen even wecken, dat doe ik ook altijd met mn jammetjes. 30 minuten op 90 graden is voldoende voor lange houdbaarheid.
Op weck-online staan veel recepten en tips.

Ipie vroeg hoe we de meiraapjes klaarmaken

Je kan er stamppot van maken, zowel het raapje als het loof kun je gebruiken.
Mijn favoriet is het onderstaande recept, ook heel lekker met koolrabi ipv meiraapjes.

6 a 8 meiraapjes afhankelijk van hun grootte
een ui of twee sjalotjes
150 ml room (ik gebruik slagroom)
wat kervel
spekreepjes
nootmuskaat
peper en zout
evt walnoten

Meiraapjes dun schillen en in reepjes of blokjes snijden , niet te klein. De aanzet verwijderen het loof in kleine reepjes snijden.
ui/sjalot fijnsnijden
verse kervel fijnsnijden

Bak de spekreepjes en fruit de ui even mee. Voeg de meiraapjes toe en roerbak even. Voeg slaroom, beetje kervel  en loof toe en laat zachtjes stoven tot de raapjes gaar zijn :) , doe de rest van de kervel over je gerecht, peper, zout en nootmuskaat naar smaak. In plaats van vlees kun je walnoten gebruiken, ook heerlijk.

Meiraapjes kun je ook rauw eten, door een salade bijvoorbeeld.

Liefs grandma.2 opmerkingen: