zondag 13 september 2015

hutseldefrutsel-jam en pluktuin

Oh de dagen vliegen he :) Ik moest afgelopen week drie dagen werken die dagen waren dus goed gevuld. Op donderdag was ik in de moestuin te vinden, rommel opruimen, groen op de composthoop, onkruid branden op paden en terrassen én bij zoonlief. Vrijdag met grandpa naar dochter in Ermelo. Grandpa timmerde twee hekwerken , voor of liever gezegd tégen de kleine wegloper :)
Dochter en ik haalden kleindochter van school. Ik was helemaal terug in de tijd hihi zo herkenbaar, wachten op het schoolplein tot de kabouters naar buiten stormen, zo leuk. Na de lunch vertrokken we met kleindochter naar een pluktuin. Kleinzoon bleef thuis voor zijn middagdutje. In de pluktuin stond een enorme tunnelkas met -ik-weet-niet-hoeveel- soorten tomaten. Kleindochter kreeg een bekertje die ze vol mocht plukken, dat werden er drie, wat een heerlijkheid. Bij de winkel die bij de pluktuin hoort kochten we nog antibiotica-vrij vlees van kip en eend, kaas, havermout en rauwe melk. Met al deze heerlijkheid togen we weer op huis aan. Onderweg kwamen langs een stalletje met pompoenen, ook daar nog een aantal gekocht, mooi voor de voorraad zeg maar.
Grandpa had ondertussen hulp gekregen van schoonzoon en s'avonds om half negen zat het hekwerk op zijn plek. Top.

Zaterdag maakte ik hutseldefrutstel-jam. Eigenlijk gewoon een jam met alle vruchten erin die ik nog had liggen of die nog in de tuin groeiden. Hoewel het gisteren , volgens de biodynamische kalender geen goede dag was om te conserveren... heb ik gewoon maar een poging gedaan. De jam voor de zekerheid geweckt, komt goed.

1,5 kilo pruimen
2 grote appels
paar trossen vlierbessen
handjevol aardbeien
handjevol bosbessen
zeer rijpe, zeer grote perzik
citroensap
750 gram suiker
2 zakjes marmello

Ik haalde er 8 potten jam uit.

Vandaag brood en ontbijtkoek gebakken, verse tomaten (pluktuin) soep gekookt en de eerste liter rauwe melk gepasteuriseerd. Van deze melk maak ik voor vanavond een beker carobemelk en van de rest havermoutpap.


liefs grandma
\

3 opmerkingen:

  1. Rauwe melk,ik wilde,dat het hier in de polder te koop was. Lekker voor de kefir.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kijk! Acht potten foute jam. Héérlijk toch! Haha! ;o)

    Je bent heerlijk bezig geweest. En verse tomatensoep.. mmmm.. niets lekkerder dan dat!

    BeantwoordenVerwijderen