Vandaag had ik een gesprekje met een oude baas over verschillende soorten pap. Ik had een potje overnight oats bij me als lunch, vandaar ( wat he jij doar dan in dat pottie ? ) Zo kwamen we op havermoutpap, wat hij vroeger vaak at. Van het een kwam het ander en zo schoven er denkbeeldige pannen met allerlei soorten pap-van-vroeger over de tafel, bloempap, gruwel, gries, gewoon dikke brinta, beschuitenpap, broodpap , lammetjes pap, aah leuk he.
Ik zal jullie het recept van ruhrom geven. Mijn lieve moeder at dit graag. Ik was er niet zo van gecharmeerd, het lag als een blok op de maag, wat natuurlijk ook de bedoeling was he, in vrouger daog'n. Lekker vullend, kon je wel een halve dag mee vooruit
250 gram boekweitmeel
1 liter melk
mespunt zout
100 gram stroop
25 gram boter
Doe het boekweit met het zout in de pan. Giet goed roerend-beetje bij beetje de melk erbij. Breng de massa al roerend aan de kook en laat 15 minuten op een laag vuurtje doorkoken. Doe in een ander pannetje de stroop en boter en laat het smelten , het sausje mag niet koken ! Dien de ruhrom warm op met in het midden een kuiltje, waarin je wat stroopsaus giet.
Het is een beetje een vreugdeloze pap, ietwat grauw van kleur , je kan het geheel wat opleuken met verse aardbeien, bosbessen en nootjes ofzo. Met appel en kaneel schijnt ook lekker te zijn :)
Ik was zelf meer een brinta-pap-kind. Onze aloude brintabus staat hier zelfs nog in de kast :)
deze |
liefs grandma.
De lammetjes pap maakte mijn móeder in de 50-60 er jaren - mijn jeugd - de pap met gewoon meel. En vaak deed ze er of verse kersen of kersenjam op. Die smaken combineren erg lekker.
BeantwoordenVerwijderenklinkt heerlijk Lot :)
VerwijderenOok ik heb deze Brinta bus nog altijd in gebruik.
BeantwoordenVerwijderenyasr.
lekker nostalgisch he
VerwijderenEen echte brintabus? Daar moet ik dan zeker eens naar op zoek; de kids eten niet anders! (En ook ik was een heus brinta-kind)
BeantwoordenVerwijderenHoe 'naar' jij er mss over schrijft; ik ga toch de ruhrom eens proberen. Met een ander soort melk, dat wel, maar als glutenvrije variant op de brinta.. ;o)
laar me weten hoe je t vindt :)
VerwijderenIk vind rijstepap echt heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenik ook , met pruimensaus ofzo
VerwijderenWat een leuk blik!!!
BeantwoordenVerwijderen:)
VerwijderenBrinta eten ze hier ook de mannen . En krentjebrij of besola heerlijk .
BeantwoordenVerwijderen