donderdag 30 mei 2019

Zelfvoorziend en zuinig ????

Laatst vroeg iemand aan me  "Hoe staat het eigenlijk met de zelfvoorziening en de zuinigheid ? "  :)
Tja het lijkt alsof we ons daar de laatste tijd niet zo mee bezig houden. We geven op het moment namelijk veel geld uit. Nieuwe oprit, nieuwe garage, andere auto ...het geld lijkt de andere kant op te rollen, vér van ons af!
In feite is dat natuurlijk niet zo, door zuinig te leven en te sparen zijn de uitgaven die we het laatste jaar gedaan hebben juist mogelijk geworden. Ennu met geld maak je geld. Zo maakt grandpa het dak van de nieuwe garage zonnepanelenproof, de kabels liggen er al. De nieuwe auto is veel zuiniger dan de voorgaande, het stalletje dat in de maak is hoort geld op te leveren en de investering van bijenkasten/honing/ bijproducten levert ook een zakcentje op ( op den duur hoop ik hihi) , we eten zeker de hele zomer van de moestuin en zijn qua stroom helemaal zelfvoorziend door de serie panelen die al jaren op de blokhut liggen. De nieuwe panelen maken het hopelijk mogelijk van het gas af te gaan.

Dus ja, met de zelfvoorziening en zuinigheid zit het wel goed 😉

Morgen wordt er bij Kleinfarmhuus weer honing geslingerd, vandaag haalde ik de slinger bij vriendin vandaan, ik ben benieuwd hoeveel er deze keer af komt. Over een poosje bloeit de linde, hier in de buurt staan heel veel linde bomen, fijn dan hebben we ook linde honing.

De vlier staat bijna in bloei, de flesjes voor vlierbloesemsiroop staan al klaar. Voor de jam en de siropen maak ik etiketjes met labelizer een online programmaatje die je kunt gebruiken voor het labelen van je eigen producten. Een aantal etiketten zijn gratis te downloaden, word je lid dan betaal je eenmalig 8 dollar en kun je onbeperkt  gebruik maken van alle ontwerpen. Je voert eenvoudig je eigen gegevens in en klaar. Je kan de etiketjes vergroten/verkleinen, zelfs de kleuren aanpassen, echt leuk.


op een klein potje


of op een halve liter flesje ( sorry voor de slechte foto)
lollig he!

fijne avond, liefs grandma.4 opmerkingen:

 1. Haha, ja soms moet je uitleggen dat bepaalde investeringen(waar je voor gespaard hebt met je bezuinigingen) weer ingezet worden voor andere besparingen en bezuinigingen.Zo gaat hier het vakantiegeld naar isoleren. Kost een paar duiten, maar levert ook weer duiten op, structurele besparingen, en die moet je hebben.
  Ik moet altijd een beetje lachen, het is zo logisch en sneller uitgelegd dat menig maatregel van de overheid.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie etiketten zeg! Daar ga ik ook eens over nadenken. Ik schrijf ze nu nog met de hand, maar het is zo veel werk! Aan de andere kant heeft het handgeschreven ook wel weer iets huiselijks

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk!

  Ik was/ben altijd heel zuinig, maar Maarten zei altijd dat je geld los moet laten, als een energie die stroomt... zodat het geld ook weer naar je toe kan stromen. Als je het als een schaarsheid behandeld, zal het altijd een schaarsheid zijn.
  Vond ik wel diep van hem :)

  BeantwoordenVerwijderen