donderdag 27 februari 2014

In de tuin.

Het is nog erg vroeg om te zaaien , eigenlijk te koud, hoewel we een maand vóór liggen op andere jaren kan er natuurlijk nog best een koufrontje komen. Maart roert zijn staart en aprilletje zoet heeft nog weleens een witte hoed, ik bedoel maar. Om toch toe te geven aan mijn tuinverslaving heb ik binnenshuis een aantal zaden gepoot/gezaaid in eierdozen en wc-rolletjes. Voor de tuin gebruik ik als richtlijn een bio-dynamische tuinkalender. Ik verbouw niet echt volgens dat principe maar heb wel gemerkt dat de tijd van zaaien en poten volgens de kalender een mooie groei en oogst geeft, dus.
Morgen is het een goede tijd voor de blad en stengel groenten om gezaaid te worden. Bij het pakket van de pootaardappelen zat een zakje "doorlevende spinazie" daar ga ik morgen een deel van zaaien. Ik had nog nooit van deze spinazie soort gehoord en was erg blij dat ik hem als kadootje kreeg. Doorlevende spinazie lijkt me zoiets als eeuwige moes, je kan er van blijven snijden, het groeit door tot in het volgende seizoen. Ik zaai spinazie onder de fruitboom, dat schijnt een goede combinatie te zijn.
Maandag kunnen dan de peulen de grond in. Dit weekend maakt ik de grond in de bakken los, door steeds in het najaar compost en mest toe te voegen zitten er veel regenwormen in de aarde . De wormen zorgen ervoor dat de grond mooi los en kruimelig wordt, ik dek de bakken af met stro zodat de grond niet dichtslaat en onkruid minder kans krijgt. Ik spit de grond nooit om en omdat ik met bakken werk loopt er ook niemand overheen. In het voorjaar woel ik de grond een beetje los, dat is alles. Het is een pracht systeem en weinig werk.                     
                                        in het voorste bed groeien aardbeien,
                                        de kippen hebben deze al ontslakt :)
                                        in het ronde bedje groeit knoflook
                                        in het achterste bed komen de peulen en
                                        kapucijners


                                          bedje voor bieten en worteltjes


                                                     bloempje

Vandaag wil ik ook graag een koude bak halen, de kas laat nog even op zich wachten.


liefs grandma


6 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. t Is heerlijk, als ik dan zo bezig bent in de aarde te wroeten, dan geeft me dat zo'n lekker oer-gevoel hihi

   Verwijderen
 2. wat een heerlijk vooruitzicht, hier zijn te tuinbonen al vrij groot aan het worden.. Ze staan nog binnen maar verhuizen denk ik binnenkort naar een koudere plek om te wennen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat systeem met de bakken lijkt mij ook wel wat.
  Heb je nog een speciaal soort aarde (mengsel) gebruikt bij de eerste keer vullen of niet?
  Lekker he, dat de lente al weer bijna voor de deur staat en alles in de startblokken staat om te kunnen gaan groeien :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh t is geweldig om weer aan de slag te kunnen.

  Ik ben gestart met een bodem van ongekleurde, niet glanzende karton, dit nat gemaakt en daarop een dikke laag paardemest met daarbovenop een dikke laag compost. vervolgens hebben we dit afgedekt met stro en een half jaar laten rusten. Je kunt de bakken natuurlijk ook vullen met bemeste tuinaarde als je direkt aan de slag wilt. Het karton doet dienst als onkruid barrière. In de herfst vullen we de bak bij met mest en/of compost al naar gelang wat er het volgende jaar in komt, bv de bak waar vorig jaar de aardappelen in zaten hebben we alleen aangevuld met een laagje compost omdat daar dit jaar de bonen in komen. Andere bedden hebben we naast compost ook met mest verrijkt voor planten die wat extra kunnen gebruiken..

  BeantwoordenVerwijderen