dinsdag 11 maart 2014

vrekkenbeleid deel 4, energie

Led lampen, verwarming lager én eerder uit, kort koken, weinig en kort douchen, energie programma op was-en afwasmachines kiezen, A plus labels bij nieuwe aanschaf van huishoudelijke apparaten, geen apparaten :) wat vaker de bezem erdoor ipv stofzuigen, s avonds kaarsjes aan in de schemering. Genoeg tips om zuiniger om te gaan met energie zonder in te boeten op comfort.
Het is goed voor het milieu, voor jezelf, voor t sociale (grandpa en ik bespreken heel wat tijdens de afwas) en goed voor de portemonnee.De energievreters werden uitgevonden om ons leven makkelijker te maken ( ik moet er niet aan denken alles op de hand te moeten wassen ) . We zouden meer tijd overhouden voor de leuke dingen zogezegd maar is dat zo? In plaats van meer tijd lijkt het alsof we minder tijd hebben, we werken meer en ploffen voor  de flatscreens omdat we moe zijn, schuiven eten in de oven cq magnetron, en zetten daarna onze bordjes in de vaatwasser. Ik zou een met machines en apparaten gevulde dag kunnen verzinnen. We worden aangemoedigd vooral veel spullen te kopen en wees eerlijk veel van die spullen hebben een stekker. Is dat nou echt nodig ? Ik kan er een hele avond over bomen :0

Zou ik dan terug willen naar "vrouger doagn " zoals schoonpa zegt? Nou nee, gemak dient de mens en ik ben blij met de wasmachine en de vrieskist enzo.  Ik vind  het een uitdaging om zo min mogelijk energie te gebruiken. Wekelijks schrijf ik de meterstanden op en nu het weer zo mooi is draaien de zonnepanelen overuren. Afgelopen week hadden we -16 op de teller staan, ik vind dat kicken. Sommigen vragen of het uit kan, jazeker! vooral als je daarnaast zuinig met je energie omgaat. Laats zag ik een advertentie, 16 zonnepanelen voor 4200 euro , gemonteerd en wel , dat heb je er in paar jaar uit (  helaas hebben wij iets meer betaald ). Het probleem is vaak dat je het geld wel even op tafel moet leggen. Sommigen willen liever sparen ivm de rente. De rente die je per jaar van de bank krijgt, haalt het echter niet bij de opbrengst die de panelen geven. Het eerste jaar kregen we meer dan 500 euro terug en de maandlasten gingen 60 euries naar beneden, tel uit je winst. Ik hoop dat we dit jaar qua stroom op 0 uitkomen. Als zuunigerd word ik daar natuurlijk blij van.

Deze blog gaat natuurlijk niet alleen om geld. Bovenal gaat het me erom dat er alternatieven zijn voor fossiele energie. Zon, wind en water geven veel van wat we nodig hebben en als we wat zuiniger zouden leven, kunnen we daar een heel eind mee komen denk ik....

                                           ik bedoel maar.
wwwplaatjes


liefs grandma

8 opmerkingen:

 1. Kaarsjes lijken energie te sparen maar doen dat eigenlijk niet omdat ze veel minder licht opbrengst hebben.
  http://zaplog.nl/zaplog/article/kaarsen_zijn_tien_keer_slechter_voor_het_milieu_dan_gloeilampen

  Maar gezellig zijn ze wel. Ik gebruik alleen geen waxinelichtjes met alu houder meer, die houdertjes zijn heel slecht voor het milieu.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja in het schemer uurtje vind ik dat heel knus. Die aluminium cupjes hebben we een tijd land opgespaard ze leveren nog iets op bij de oud ijzerboer.

   Verwijderen
 2. Als je geen stroom meer afneemt krijg je ook geen welkomsbonus meer en dat terugleveren kan soms ook een drama zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, je krijgt niet veel voor het terugleveren, dit doen we vooralsnog ook nog niet. We hopen dat er binnenkort goede accu's op de markt komen om ons eigen stroom in op te slaan.

   Verwijderen
 3. Hallo Grandma, ik wil jouw blog graag volgen, maar het lukt me niet. Ik zal later nog eens proberen. Groetjes, Milla

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is je toch gelukt zie ik. Gezellig dat je me volgt Mila, ik ga zo even bij jou kijken

   Verwijderen
 4. Door het oude gasfornuis en de geyser gebruiken we heel weinig stroom. Zonnepanelen zijn pas terugverdiend,als ik er niet meer ben. Daarom denk ik aan winddelen.

  BeantwoordenVerwijderen