maandag 15 juni 2015

oogst, nieuwe aardappelen

Vandaag aten we voor het eerst dit jaar een hele maaltijd uit de tuin. Een handvol peultjes, onze prachtige kropsla uit de kas, wat rucola, de eerste mini-komkommer en nieuwe aardappeltjes. Ja die aardappeltjes, op sommige plekken waar de aardappelen vorige jaren stonden groeit er af en toe een stam van een achtergebleven aardappel. Vandaag zag ik dat de tuinbonen in het oude tuingedeelte in de verdrukking kwamen door zo een "vergeten" stam eerappels. Ik trok ze eruit en warempel er zaten al mooie exemplaren aan, fijn! ook op andere plekken wat van dit soort stammetjes opgetrokken en zo aten we een heerlijk maaltje nieuwe aardappelen. Oh en een eitje, made by the kippies, door de sla . Als toetje aten we een beschuitje met aardbeien, elke dag plukken we een schaaltje vol zomerkoninkjes , wat een heerlijkheid. Vanaf deze week kopen we geen groenten meer, zijn we wat dat betreft de rest van het seizoen zelfvoorziend.

Wat kunnen we nu al eten uit de moestuin;

sla,
rucola
meiraapjes
eeuwige moes
snijbiet
(mini) komkommer
rabarber
aardbeien
tuinboontjes
peulen
capucijners ( bijna klaar ..)
1 spitskool :)
bloemkool
postelein, hoewel die is nog een beetje klein
de laatste radijsjes
en veel kruiden

Verder nog veel lekkers wat  flink moet groeien

wortel
bieten
broccoli
palmkool
verschillende soorten bonen waaronder snijbonen
courgette
tomaat
paprika
pepertjes
pompoen
pastinaak
knoflook ( af en toe eten we daar al van )
ui
prei
boerenkool
aardperen

In het bosje staan, brandnetels, Oost-Indische kers, frambozen, zevenblad.

Vandaag nog wat snijbonen gepoot, soort van tweede leg. Wortel, sla, bieten, broccoli ed zaai ik ook nog een paar keer. Zo eten we het hele jaar vers uit de tuin.

Vanmorgen de vlierbloesemsiroop verder afgemaakt. Ik had 5 liter vloeibaar goud . Beide methodes die ik probeerde hadden haast hetzelfde  resultaat qua smaak, De een had beduidend minder suiker maar was evengoed zomerzoet, ook bleef die wat troebeler in de flesjes. Een munt smaakje kwam niet echt naar voren, jammer. Nu eens zien of ze beiden even lang  houdbaar zijn.

liefs grandma.5 opmerkingen:

 1. oh heerlijk he al dat eten uit de tuin, wij eten morgen de eerste spitskool, en inderdaad elke dag aardbeien, heb heel de avond weer in de keuken gestaan om jam en saus te maken :) lekker lekker. donderdag ga ik ook een struik aardappelen eruit trekken, hopen dat er wat aanhangt:)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een rijkdom hé zoveel uit eigen tuin . Oftewel heerlijk genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Grandma! Wat een weelde al die verschillende groenten nu al! Ik zag een paar postjes geleden dat jij over je aardbeien zei .. potten vol. Maak je die dan in? Of bedoelde je jam? Ik heb veel aardbeien en zoek naar (suikerarme of suikerloze) bewaarmethodes ..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit jaar hebben we voor het eerst meiraapjes, maar hoe eten jullie die?!?

  BeantwoordenVerwijderen