donderdag 10 december 2015

de titel

Door alle drukte en zorgen van de laatste tijd kom ik bijna niet aan de titel van dit blog toe :0
Vorige week was ik wat down , ik mistte Guusje op zijn plekje voor de kachel en van weersomstuit mistte ik dochter in India nog meer dan anders. Natuurlijk kwam dat ook door de overstromingen in India juist in de provincie waar dochter en schoonzoon wonen. Daar maakte ik me grote zorgen over. Hele taferelen maakten ze mee van heel verdrietige , er zijn daar zoveel mensen overleden, ziek en dakloos :( tot toch ook grappige voorvallen, koeien die de droogte opzoeken en laat dat nou toevallig een rietenhuisje zijn :) Ze hadden er een dagtaak aan de heilige beesten uit hun keukentje te weren.
Gelukkig gaat het weer goed op hun plekkie, zijn de scholen weer geopend en schijnt de zon.

Afgelopen weekend hielpen we dochter en schoonzoon uit Brummen verhuizen naar Zutphen. Drukke dag van sjouwen, schilderen en een hoop malligheid pfieuwwww.

Afijn de titel...zuunig leven , zelfvoorziend en het liefst een homestead...
Met het eind van het jaar in t zicht mag ik graag even terug kijken. Hoever zijn we dit jaar gekomen? Wat elektriciteit betreft zijn we volledig zelfvoorziend. Voor gas betalen we een schijntje, maar dat kan nog wel iets naar beneden.
Van de groentetuin kunnen we van mei tot en met september grotendeels leven, in de donkere maanden moeten we bijkopen. Zou ook beter kunnen maar ik ben tevreden met dit resultaat.
Het kasje is er eindelijk gekomen en bleek een waar paradijs voor de komkommers en sla te zijn. Er groeit nu nog wat veldsla in (heeel langzaam).
Het slachten van eigen vee...de konijnenslachterij  was geen succes, mocht de nood aan de man komen dan weet ik hoe het allemaal moet maar voor nu geef ik dat op. De haantjes van eigen erf  komen wel in de vriezer.
 "Geen afval " nog een puntje. Daar bakken we op het moment weinig van. Ik probeer zoveel mogelijk verpakkingsvrij spul te kopen maar dat lukt niet altijd. Bio-zuivel in een pak is aanmerkelijk goedkoper dan in flessen ( statiegeld) en daar zwichten we steeds vaker voor. Gelukkig is de markt een uitkomst, brood, kaas, fruit en nootjes allemaal los te krijgen, ook pesto en andere tapas lekkernijen kun kopen en in je eigen bakjes meenemen. Mijn bijenwas doeken waren niet meer goed. Ik bestelde nieuwe bij Emily-Jane van  leven zonder afval. Haar blog inspireert me keer op keer. Ik haalde ook No-impact-man uit de kast en las deze net als de eerste keer in twee dagen uit, tja dan wéét je het even weer he :)
We hebben nog steeds geen erfhond voor grandpa en zonder erfhond geen homestead  :)


zoiets graag ...(www foto)
                                               

Voor vandaag staat er huishouding in de planning. Op het pertoleumstel staat appelsap te pruttelen , ik wil appeldiksap maken. Ik laat weten of het is gelukt.

liefs grandma
6 opmerkingen:

 1. In Coevorden is een verpakkingsvrije winkel geopend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaaah dat hoorde ik! Goed he. ik ben nog niet geweest , ligt een beetje uit de richting. En jij? ben jij geweest?

   Verwijderen
  2. Nee, nog niet. Ik koop altijd in bulk en kan nog een paar weken vooruit. Na nieuwjaar ga ik voor het eerst!

   Verwijderen
 2. Toch zijn jullie vergeleken bij de gemiddelde nederlander milieuvriendelijk en zelfvoorzienend. Gewoon steeds meer gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een schattige hond op de foto en hoe is het afgelopen met de appeldiksap ? Goed weekend en groetjes

  BeantwoordenVerwijderen