zondag 6 oktober 2013

Van mango en appelstroop.

Onze favoriete groenteboer had gisteren veel in de aanbieding, ze vierden hun 79 bestaan en de meeste producten kregen die prijs per stuk, 1 kilo of 2 kilo. We hadden een kist vol lekkers:  tomaten, ananas, bananen, mango, grapefruit, sinaasappels, druiven en aardbeien.

Vandaag moest er het een en ander verwerkt worden, bovendien lag het aanrecht nog vol met kostelijke appels.
De mango en een aantal appels gingen het droog machientje in. Ik vind zo'n machientje een beetje dubbel want we proberen heel zuinig te zijn met stroom en dan draait dat ding toch heel wat uurtjes achtereen....t ruikt trouwens wel heel lekker in de keuken.
Appelstroop schijnt niet zo moeilijk te zijn om te maken, dat wilde ik vandaag ook eens proberen. Ik bracht 2 kilo appels ( hoe zoeter hoe beter ) aan de kook met 200 gram suiker en 200 ml water. Anderhalf uur laten koken, dan door de passeer. De moes ving ik op in een vergiet waar een schone theedoek in lag. Het vergiet hangt boven een pan. Nu maar wachten tot het zaakje uitgedruppeld is. Af en toe draai ik de doek aan  de bovenkant stevig aan. Het sap dat uiteindelijk in de pan zit moet je langzaam inkoken tot stroop , het schijnt in de potjes nog na te dikken,  ik ben benieuwd.Het inkoken duurde erg lang, tjonge jonge. Koken en roeren.....
Uiteindelijk hield ik van 2 kilo appels 200 ml appelstroop over. Heel lekker, dat wel maar of dit echt uit kan ? De appels komen uit de tuin en het koken deed ik op de kachel en het petroleumstel . Zou je dit met appels uit de winkel doen, op je kookplaat dan lijkt het me goedkoper om gewoon een potje bio-appelstroop te kopen.

De gedroogde appeltjes zijn bijna klaar , de mangosnippers moeten nog even. Nice.


liefs grandma
2 opmerkingen:

  1. Wat heerlijk zo bezig zijn. Over dat droog apparaat snap ik je gevoel goed. Ik wil ook zo'n apparaat maar heb toch maar voor een weckpan gekozen.

    BeantwoordenVerwijderen