zondag 29 september 2013

pompoen.

De nieuwe baby laat nog even op zich wachten zodat de hele familie bezig is met afleiding zoeken, as moeder had gisteren vlierbessensap en pruimenjam gemaakt. Grandma heeft vanmorgen een pompoen "geslacht ". Zo'n ding in stukken snijden is een hele happening. Iemand tips hoe je zoiets makkelijker kan doen ?

Vanmorgen pompoenkoekjes gebakken.

Recept :

2 kopjes havermout
1 kopje bloem
1 a 2 lepels pompoenkruiden
1 theelepel bakpoeder ( ik gebruik baking soda en een beetje citroensap)
halve theelepel zout
1 kopje rietsuiker
1,5 kopje pompoenpuree of 2 kopje geraspte pompoen
2 eitjes
1,5 kopje cranberry's ( rozijnen, stukjes appel enz.)
10 eetlepels boter ( dit leek me erg veel , heb er 8 gebruikt )

Oven voorverwarmen op 190 graden. Meng havermout, bloem, kruiden, bakpoeder en zout in een kom. Mix in een ander kom boter en suiker . Voeg daarbij de pompoen en eieren toe en mix goed. Voeg beide kommen samen, roer goed en voeg dan de cranberry's toe. Schep met een lepel hoopjes deeg op de bakplaat , druk ze eventueel wat aan en bak de koekjes 20-24 minuten. Grandma's oven had ze in een kwartiertje bruin en gaar.

Pompoenkruiden recept van Maaike Hoogland  :

1 theel. kaneel, 1,5 theel. gemalen gember, 0,5 theel. nootmuskaat, 0,5 theel. gemalen kruidnagel, snuf cayenne peper, snuf zout. In een potje doen en goed schudden. Deze hoeveelheid heb ik gebruikt voor het koekjes recept.  Ruikt zalig.





De rest van de pompoen, verwerkte ik in zoetzuur.

Recept :

Kleine dobbelsteentjes van een stevige pompoen snijden en even laten drogen op een schone doek. Ondertussen een mengsel maken van 100 gr stroop ( dat is ongeveer 2 grote eetlepels) 1/4 liter water, 1/4 liter azijn, laurier, kruidnagel, gember en een citroen schilletje, en dit ongeveer een uur laten koken.
De pompoen stukjes in glazen potjes doen en met de kokend hete vloeistof overgieten. een mooi laurierblad, enkele peperkorrels en kruidnagels in de pot en onmiddellijk afsluiten, 10 minuten omkeren.
Na 5 weken bruikbaar en een jaar houdbaar. Lekker bij bv stamppot kool, vlees of  wintergerechten.
                                                                                                                                                                                   



liefs grandma.

4 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het zoetzuurrecept. Ik kende alleen maar een kerrie/gemberversie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie :) kerrie/gember klinkt ook heerlijk zeg.

      liefs grandma

      Verwijderen
  2. Oh wat heelrijk allemaal, ik heb ook pompoen in zoet zuur in de kast staan :) en gister eigen tomaten verwerkt in zoet zuurtje met komkommer :) Heerlijk he zo de keuken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja geweldig, alles zelf kunnen inmaken geeft een beetje een oer-gevoel, Het idee alleen al, grote heerlijkheid.

      liefs grandma

      Verwijderen