zondag 6 oktober 2019

Herfst, oogst en zwerfafval

Deze week hadden we een voorproefje van de herfst, regen en een kil huis. We hebben elke dag de kachel weer aan. Gisteren was een mooie dag, ik haalde de laatste aardappelen uit de tuin, plukte nog vele gele courgettes en ook appels zijn er nog steeds in overvloed. Ik sneed de laatste zonnebloemen af en legde die te drogen onder het afdak. Morgen plukken we nog verse snijbonen en sperziebonen, net genoeg voor een maaltje.
Vanmiddag gaan we naar de verjaardag van kleinzoon Mart in Ermelo, hij is 6 jaar geworden!

Tijdens het hond uitlaten raap ik zwerfafval, soms is dat weinig, soms betreur ik dat ik vergeten ben om een tas mee te nemen, zoveel ligt er dan. Zo raar dat mensen gewoon hun zooi op straat gooien. Ik sprak een man uit Nieuw Zeeland, hij vertelde dat ze daar een mooie spreuk hebben bij natuurgebieden "take your photograhps and your carbage" , goeie.

Afbeeldingsresultaat voor vuilnis langs de weg
wwwplaatje

Ik ben een groot voorstander van statiegeld op blik en pet flesjes. Stel dat op een blikje 0,05 cent statiegeld zou zitten en op een flesje 0,10 cent en je neemt elke dag een blikje en een flesje mee. Per week levert dat dan 1,05 euro op. Per jaar is dat 54,60 ! Dan hebben we het over 1 blikje en 1 flesje per dag he! 

Voor 54,60 euro kun je heel wat doen..

- avondje naar de bioscoop incl drankje
- uit eten incl drankje excl dessert
- intree voor een leuk iets
- kleding
-(extra voorraad op de plank) :)
- goed doel
enz

Zo jammer, plastic en blik is immers goed te recyclen.

en jullie.. nemen jullie ook zwerfafval mee ?

liefs grandma.

15 opmerkingen:

 1. Daar ben ik ook voor, alleen zal het afval gewoon worden gedumpt door mensen die er niet eens overnadenken. Maar dan levert het de weldoener toch iets leuks op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik raap ook zwerfafval en die dat vaak op hetzelfde wandelrondje. Ik merk dat het steeds minder wordt blijkbaar trekt ‘geen afval’ geen afval aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik raap het ook op. De bedragen die die jij noemt zijn te laag om te voorkomen dat mensen het weggooien, maar ach, ik vind het prima, leuk extraatje valt er dan te verdienen. Gefeliciteerd met je kleinzoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Regelmatig ruim ik iets op. Nu de frietkraan gesloten is,ligt er minder troep.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat geloof ik best !! We hebben hier regelmatig zooi van de Mac en die is zelfs 15 kilometer verderop, je zal er maar in de buurt wonen

   Verwijderen
 5. Zeker, en hier in duitsland zit er ook daadwerkelijk statiegeld op de blikjes en kleine petflesjes. En dat is zelfs eigelijk altijd €0,25. En wat mij betreft werkt dat echt, steeds als ik in Nederland ben vind ik het in vergelijk met duitsland enorm vervuild met zwerfafval.

  Hier gooien mensen ook wel wat weg, maar het meeste daarvan word ook weer opgeruimd door mensen die het financieel wat minder hebben.

  Wij rapen vaak alle vormen van zwerfvuil op, om het later in de prullenbak te gooien. Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom mensen dat toch op straat gooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het idee van statiegeld is toch dat het bovenop de aankoopprijs komt, en dat je het terug krijgt als je het inlevert? Dus je berekening gaat niet helemaal op. Ik koop overigens bijna nooit blikjes of kleine flesjes. Ik vul gewoon mijn dopper met water!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Het gaat over zwerfafval, dus wat je vindt :) Ik denk dat er heel wat minder afval in de bermen zal liggen. En wát er dan ligt...dat raap ik :) :)

   Verwijderen
 7. Soms, maar niet altijd. Niettemin zou ik dat vaker moeten doen eigenlijk!

  BeantwoordenVerwijderen