maandag 19 april 2021

Kleinfarmhuus proatje

Het heeft even geduurd voor ik er aan toe kwam om weer een blog te schrijven. Het herstel van grandpa gaat niet zo snel als we hoopten. Het komt wel goed maar het gaat langzaam. Grandpa is snel moe en heeft nog steeds moeite om zich lang te concentreren. Vandaag ging hij voor het eerst een paar uurtjes naar zijn werk, op therapeutische basis. Na vier uurtjes kwam hij thuis, helemaal afgedraaid.

In en om het huis doet hij niet zoveel op het moment, ik heb dus heel wat karweitjes te doen. Gelukkig komt een vriendin me helpen met de tuin. Vandaag móest er echt iets aan de groententuin gedaan worden. Niet alleen schiet het lekker op met z'n tweetjes het is bovendien ook veel gezelliger! 


kat in een bakkie


Naast werken doen we ook leuke dingen, zo kwamen de kleinkinderen van het dorp eens een nachtje logeren, ging ik op bezoek bij jongste dochter en waren we gisteren in Ermelo. Zo'n ritje is goed te doen, ik rij en grandpa zit relaxed naast me. Grandpa bleef thuis bij schoonzoon om naar Max V. te kijken en dochter en ik gingen wandelend naar Kasteel Groevenbeek.

Een prachtige plek! Er is een theehuis ( gesloten wegens je weet wel, zucht ) en daarbij is een fantastische speelplek voor kinderen met een boomstam-parcour, een waterpomp mét modderplas, een kruidentuin en vast nog meer moois,  dat hebben we niet kunnen ontdekken want wij bleven plakken bij de waterpomp. Met kinderen is dat altijd feest. Het duurde niet lang of de jongetjes waren kletsnat :)


Kleindochter vond de kruidentuin het interressants en vroeg zich af  of we niet samen een insectenhotel konden maken.


zoiets leek haar wel wat, de helft kleiner dan, aldus kleindochterDeze week staat verder in het teken van tuinonderhoud, ik zal jullie eind van de week foto's van het resultaat laten zien.


voor nu, fijne avond liefs grandma.

 

9 opmerkingen:

 1. Beterschap met en geduld gewenst voor grandpa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :) bedankt, grandpa vindt het zelf erg lastig om niet mee te kunnen helpen, jaahaa geduld is een schone zaak .

   Verwijderen
 2. Wauw, wat een enorm insektenhotel is dat zeg!

  En beterschap gewenst voor je man natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel heel gaaf vind je niet, het hotel was volgeboekt zag ik :)

   Verwijderen
 3. Jammer dat het herstel niet zo snel gaat als gehoopt. Maar als het maar goed komt. Leuk dat landgoed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook beterschap gewenst voor je man en vooral geduld. Gezien het feit dat je hen grandpa noemt behoort hij niet meer tot de groep waarvan alles snel gaat. Alles heeft zijn tijd nodig en als geduld of berusting niet je sterkste kant is ....
  Als geboren en getogen Drent die er bijna 60 jaar niet meer woont, maar nog altijd gek is op zijn moerstaal; de Midden-Drentse variant van het Nedersaksisch, stoorde ik me aan de spelling van 'proatje' Volgens de officiële spelling hoort datb te zijn 'praotie", met AO. Het Gronings, ook een Nedersaksische streektaal kent wel 'oa'. Het heeft er alles mee te maken dat in de uitspraak van het Gronings de o leidend is en in de rest van het (Nederlandse) Nedersaksische taalgebied is de a leidend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooh dat dialect :) ik ben een echte noorderling, geboren in Sneek en opgegroeid in zowel de provincie Groningen als in Drenthe. We wonen in zuid oost Drenthe en ja hier spreken we toch echt van een proatje, een proatje boksem, proatjes en ploatjes.

   Verwijderen
  2. Het gaat mij om de spelling van het woord. Er is al sinds 1987 een geautoriseerde Drentse spelling en die geeft aan dat de betreffende klank als 'ao' geschreven wordt. Nergens in Drenthe geldt de in Groningen wel geldenden 'oa' voor die klank. Het is dus echt een praotjesboksem, een praotje of plaotje
   In het grootste deel van het Nedersaksische taalgebied wordt die klank als 'ao' geschreven, behalve in het Gronings, daar wordt wel de 'oa' schrijfwijze gebruikt, omdat in die streektaal de o leidend is en niet de a.

   Verwijderen