donderdag 22 september 2022

Van een hooikist en late oogsten

Een paar week geleden kreeg grandpa van een collega een bak met deksel gemaakt van piepschuim. Misschien iets voor de bijen had hij bedacht. Ik kon er echter niets mee voor-de-bijen en de bak stond maar te staan in de garage. Ivm de huidige energie prijzen kijken we een beetje naar alternatieven voor het koken op gas. Een hooikist is dan natuurlijk fantastisch voor het garen van voedsel. In de bak deed ik een oud kussen, in het holletje pastte precies een pan. Ik  had droge linzen een nachtje voorgeweekt en 's ochtends aan de kook gebracht. De gloeiend hete pan zette ik  in de hooi kussenkist :) en dekte het de pan af met een lapje gevilte schapenwol.

Deksel erop en om het geheel sluitend te houden,  een zwaar boek en een pompoen voor het beste resultaat. Na 7 uur was de pan nog heet en de linzen gaar. Mooi toch.Ipv een zo'n bak kun je natuurlijk ook gewoon een echte kist of een pastic bak met deksel nemen. Of zet de pan in je bed, lekker instoppen met een warm dekbedje, heeft ook  goed resultaat.


Elke dag haal ik nog wat uit de tuin, wat late tomaatjes bijvoorbeeld. De rode eten we lekker op en de rest laten we binnen nakleuren voor het raam in de zon.
Vorig jaar heb ik groene tomaten chutney gemaakt, daar heb ik nog een aantal potjes van in de kelder staan, dit jaar ga ik dat dus niet doen.


Ik plukte de laatste druiven


zo lekker zoet


Ook plukte ik vanochtend de bonen die ik volgend jaar als pootbonen wil gebruiken. We laten ze op zolder drogen. In de winter hebben we dan een een leuk karweitje, je eigen boontjes doppen. 

Verder gingen er wat kruiden in het droogmachientje, salie en oregano. 


Aankomende nachten moet ik weer werken. We gaan er voor..... vrouwenpower!!


liefs grandma.3 opmerkingen: