woensdag 28 september 2022

loopeenden

Loopeenden zijn, naast kippen, een must voor iedereen die zelfvoorziend wil leven. Ze zijn dol op alle soorten slakken, leggen eieren ( wel 200 per jaar )  en je kunt de eenden eventueel opeten... dus. Ik vind ze fantastisch en erg grappig, ze lopen rechtop en alles gaat op een drafje. Ze hebben niet echt een vijver nodig een zwembadje is voldoende om lekker in te poedelen, bovendien kun je een zwembadje makkelijk schoonmaken want eerlijk is eerlijk, het zijn echte smeerkezen.

Zoon en schoondochter hebben sinds het voorjaar loopeenden, maar liefst acht stuks. Ze kregen ze toen ze nog maar nog maar 1 à 2 dagen oud waren. Jonge eendjes worden pulletjes genoemd, alleen die benaming geeft me al een vertederend gevoel, ze waren ook zo schattig.De kleintjes groeiden op in huis, kregen elke avond een bad in de wasbak en werden erg tam. Na een paar weken mochten ze overdag naar buiten  en weer een paar weken later bleven ze ook  's nachts buiten. Ze kregen een nachthok en overdag liepen ze gewoon los in de tuin en af en toe wandelden ze door de terrasdeuren naar binnen..


ze zijn zo grappig :)Er is één groot nadeel, de eendjes poepen ontzettend veel en vaak!  Zoon maakte een afscheiding in de tuin zodat het terras en de speelruimte voor de kindjes poepvrij blijven.


Sinds een maand leggen de eenden eieren, mooie lichtgroene eitjes die heel lekker smaken. Gisteren ruilde in een bakje pompoensoep voor 6 eitjes, goeie deal :)Eendeeieren moet je goed verhitten voor je ze gaat eten, dus altijd koken, goed doorbakken in de koekenpan, in een cake verwerken kan ook maar rauw eten is dus af te raden.


Of grandpa en ik ook eendjes nemen? Daar zijn we nog niet over uit , het zou wel een uitkomst zij tegen de vele slakken in onze tuin :) We zijn eerst bezig met een nieuw kippenhok, roofdierproof want ook onze laatste twee kippetjes zijn geroofd...


liefs grandma.6 opmerkingen: