woensdag 14 januari 2015

Off grid wasmachine

Hier in huis spreken we over de-eeuwige-was om de eenvoudige reden dat er altijd was is  Toen de kinderen nog thuis woonden draaide ik elke nacht een was. s Morgens ging die was aan de lijn óf in de droger voor de volgende nacht. Meestal draaide ik overdag nog een wasmachine vol en maakte het wagenpark een paar overuren gedurende de dag. Nu zijn grandpa en ik nog maar met zn tweeën en dat is qua wasgoed goed te merken. Ik draai nu nog maar 2 a 3 wasjes per week. Ik draai de was op lage temperaturen en eens in de zoveel tijd doe ik een kookwasje. Natuurlijk verbruiken we in ons tweepersoons huishouden al veel minder energie dan voorheen maar het kan nog beter. Heel toevallig kwam ik dit filmpje tegen.

https://www.youtube.com/watch?v=aNDXbNjVJuo

Naar aanleiding daarvan heb ik gezocht op handwasmachine. Wat blijkt, er is een wereld aan handmatige wasmachines of kleine super zuinige wasmachientjes. Het gevalletje van het filmpje kan niet centrifugeren, je zult nog een kleine centrifuge moeten aanschaffen. Het wasmachientje van het ónderstaande filmpje heeft echter wel een centrifugeer-functie, super handig. Het geheel werkt eigenlijk als een grote slacentrifuge :)


Je kan er waarschijnlijk geen beddengoed of meerdere spijkerbroeken tegelijk in wassen maar handdoeken, ondergoed, t-shirts ed zal prima lukken. Water verwarmen op de houtkachel , werkt helemaal zonder stroom , lekker zuunig . Ik denk dat ik hem voor mijn verjaardag vraag, volgende maand.

Oh en wat zo leuk is , je kan hem gewoon bestellen via de B.OL :) hier .

liefs grandma.
10 opmerkingen:

 1. Ik ben al net zo benieuwd. Onze gezinssituatie is hetzelfde als bij jullie, dus inderdaad lang zo veel was niet meer, en soms te weinig om een gevulde wasmachine te hebben. Dus als het jou bevalt, ga ik hem denk ik ook aanschaffen.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk systeem, lijkt mij ook wel wat! :)
  Hoewel ik ook op zoek ben naar een nieuwe deksel voor de tupper wasemmer, dat systeem gebruikte 'k altijd op de camping maar ben de deksel kwijt ( en nee, niet vanwege minimaliseren )
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijnouders had zo'n ding gekocht voor op de camping. Na drie weken was dat ding enkel nog geschikt als voorweekbak. Gelukkig hadden we de stamper en de wasketel niet weggedaan. Helemaal versleten van vier hete wasjes en een bonte was. Alles bij elkaar zo'n zes uur plezier van gehad.
  Het jaar erop gingen we gewoon midden in de vakantie naar het washok. Alle vier de machines vol en picknicken. Bij het eerste daglicht de boel ophangen en nog even een paar uur slapen.
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Na nog langer zoeken vond ik informatie bij Green Evelien leuk om ook even te lezen http://wordpress.bespaarenergie.com/wasmachine-alternatieven

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het klinkt mooi, dat apparaat, maar het is wel de bedoeling dat het lang meegaat... Ik las bij https://hetiszoalshetis.wordpress.com/ dat ze de was ook in de hooimadam deed. Dat wil ik zeker gaan proberen, en dan daarna los centrifugeren in de wasmachine. Sterker nog , ik ga dat NU doen haha! Is dat ook iets voor jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. p.s dit is de exacte link https://hetiszoalshetis.wordpress.com/2014/11/04/fotos-was-in-de-hooikist/

   Verwijderen
 6. Voor dat geld kopen wij altijd een Miele en wassen ook zo 10 jaar en hup op warm water en zeer zuinig in het stroom en was droog na 24 uur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb me ook suf gezocht naar een off grid wasmachine. In eerste instantie een kleine machine die alleen wast gekocht.
  Hij was wel groter dan die jij op het oog hebt, maar ik vond het gedoe om ermee te wassen, slang voor de afvoer en tig keer wassen voordat de wasmand leeg was.
  Ik heb nog steeds geen betere en goedkopere oplossing gevonden dan mijn systeem nu.
  Gewoon 1 extra grote emmer, heet water dat op de kachel warm is geworden erin, klopper met sunlight zeep. Was erin en afhankelijk van hoe vies de was is gewoon 6 uur laten weken. Extra vieze plekken met de borstel poetsen, uitspoelen met koud water uit de regenton, uitwringen en buiten ophangen tot de druip eraf is en dan eventueel naar binnen. Klinkt heel heftig maar valt heel erg mee en minder gedoe dan dat kleine machientje. Ook lakens en dekbedovertrekken gaat prima.
  Voor mij de beste off grid oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen